Zsebben elférnek a brit fegyveres erők drónjai

Zsebben elférnek a brit fegyveres erők drónjai

2013. február 5. 10:25, Kedd
Nagy-Britannia a következő években kiemelt figyelmet fordít a korszerű hírszerző és felderítő rendszerek beszerzésére. A projekt egyik eleme egy új miniatűr robothelikopter rendszeresítése.

Az Afganisztánban harcoló brit csapatok különleges eszközöket is bevetnek céljaik érdekében. A Sky News tudósítása szerint a a Black Hornet Nano Unmanned Air Vehicle drónt a Prox Dynamics AS norvég cég fejlesztette ki. A 10 cm hosszú és a 2,5 cm széles felderítő eszköz "súlya" mindössze 16 gramm, egy kézben elfér, így a katonák akár a zsebükben is magukkal vihetik a harctérre. A Black Hornet Nano UAV alapvetően akkor juthat főszerephez, ha az adott egység szeretné felderíteni a környező területeket, amelyen esetleg ellenséges egységek is tartózkodnak és mindezt észrevétlenül akarja megtenni.


A miniatűr robothelikoptert felszerelték kamerákkal, amelyek fotókat és videókat egyaránt készíthetnek és ezeket azonnal továbbítani is tudja a katonáknak. Az eszköz alkalmas akár egy ház vagy a rejtett fenyegetések felderítésére, illetve városi harcban a sarkon túli területek feltérképezésére. A drón távvezérléséhez elegendő egyetlen katona, aki egy képernyőn keresztül adja az utasításokat. Ezen a kijelzőn jelennek meg az UAV kameráiról beérkező felvételek is.


A brit fegyveres erők eddig 160 darab Back Hornet Nano UAV-t rendeltek egy 20 millió fontos szerződés keretében. Philip Dunne brit védelmi miniszter elmondta, hogy a hírszerző és felderítő rendszerek beszerzése kulcseleme annak a 10 éves tervnek, amely részét képezi a szigetország védelmi stratégiájának.


A katonai robotokat ma már a felderítéstől a pokolgépek hatástalanításán át a támadások végrehajtásáig egy sor területen állítják csatasorba. Az egyik új terület az utánpótlás biztosítása lehet. A robotok iránti kereslet mintegy tíz éve kezdett igazán megélénkülni, azután, hogy az amerikai vezetésű erők elmozdították a hatalomból a tálibokat Afganisztánban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások