Szakít az Apple a Samsunggal

Szakít az Apple a Samsunggal

2013. április 13. 17:12, Szombat
A következő generációs A7 mobil processzort már nem a Samsung, hanem minden bizonnyal a tajvani TSMC fejleszti majd, ez pedig 2014 elején bukkanhat fel - idén kisebb előrelépés várható.

Egy dél-koreai lap a Samsung egyik helyi partnerének vezetőjére hivatkozva számolt be arról, hogy az Apple a jövőben nem kívánja igénybe venni partnerének szolgáltatásait, soron következő chipjeit ehelyett a TSMC támogatásával készítenék el, mégpedig 20 nanométeres csíkszélességen. A döntés nem meglepő, ám ez kellemetlen lehet a Samsungra nézve.

Az elmúlt években a két cég között folytatódó jogi csatározás ellenére továbbra is élénk partneri kapcsolatra építhettek, legalábbis ami a mobil chipek fejlesztését illeti. A munka fő részét ugyanis a Samsung szolgáltatta, ami állítólag dollármilliárdokat és egyben hatalmas segítséget jelentett számára, hogy átvészelje a válság legsúlyosabb periódusát. Amennyiben az almás cég vezetői valóban meghozták a fenti döntést, egykori partnerük valószínűleg kénytelen lesz leállítani egyik gyártósorát, a stafétabotot pedig a TSMC veheti át.

Ez utóbbi vállalat egyes információk szerint éppen azért igyekezett megkapaszkodni az Egyesült Államokban, hogy megfelelő ajánlatot tegyen az Apple elé - ők ugyanis nem szeretnék, ha a lépés amerikai munkahelyek feladásával és megszűnésével járna, ami nyilván nem tenne jót a cég megítélésének odaát. A lap egyben megerősítette azt a korábbi pletykát, miszerint az idén megjelenő iPhone változat az A6X chip egy módosított verziójára támaszkodna, míg a következő generációs A7 csak jövőre, valamikor az év elején jelenne meg, többek között gyorsabb grafikus vezérlővel, reagálva az nVidia hasonló törekvéseire.

Az Apple egyébként egy friss húzásával a másik nagy ellenfél, a Google ellen fordul még határozottabban, mégpedig a Yahoo segítségével - meglátjuk, mennyiben hoznak sikert ezek a lépések.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások