Minden háztartásban lehet majd 3D-nyomtató

Minden háztartásban lehet majd 3D-nyomtató

2013. május 16. 19:10, Csütörtök
Egy szingapúri cégnek köszönhetően elérhetővé vált a 350 dollárnál olcsóbb 3D-nyomtató. Kérdés, hogy mennyi időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy ezek az eszközök elterjedjenek.

A Pirate3D által bejelentett Buccaneer nevű készülék bevezető ára 350 dollár. Az alacsony árnak köszönhetően a berendezés meghódíthatja a világpiacot. Ben Jastram, a Berlini Műszaki Egyetem 3D Laboratóriumának vezetője a bejelentést az első Polaroid fényképezőgép megjelenéséhez hasonlítottaekor. Azt a gépet nem a kiváló minőségű fotók készítésére fejlesztették ki, és az olcsó 3D-nyomtató ugyanígy inkább lesz alkalmas játékos dolgokhoz, mint komoly termékek előállítására.


A nyomtatáshoz tervrajzok is kellenek, szóval ha egy társasjátékból elveszett figurát szeretnénk pótolni ahhoz valahonnan le kell töltenünk a receptjét is

Roger Chang, a Pirate3D vezérigazgatója ugyanakkor némiképp cáfolta ezt. "A víziónk az, hogy minden háztartásban legyen egy 3D-nyomtató". Közlése szerint ahhoz, hogy ezt elérjék, nem kizárólag az alacsony árra törekedtek, hanem az okostelefonokkal vagy tábla PC-kkel való egyszerű kezelhetőségre is. Ezek a készülékek WLAN-on keresztül kommunikálhatnak majd az eszközzel. A kinyomtatott tárgyak műanyagból készülnek, az egyes rétegek vastagsága legfeljebb 100 mikrométer lesz, míg a nyomtatási sebesség akár 50 mm másodpercenként. (Minél kisebb az egyes rétegek vastagsága annál precízebb a megmunkálás, napjaink sztárjához, egy pisztolyhoz ennél tízszer vékonyabb rétegek kellenének.)

Jastram azonban fenntartja a véleményét, miszerint a Buccaneer segítségével senki sem fog kerékpár- vagy motorkerékpár-alkatrészeket gyártani otthon, ehhez ugyanis 150 000 dolláros vagy még drágább 3D-nyomtatókra lenne szükség. A mindössze 15 x 10 x 12 cm méretű nyomtatási terület még a hobbi szintű felhasználást is jelentős mértékben gátolhatja majd. A Pirate3D legnagyobb konkurense jelenleg a Makibox, amely már 200 dolláros áron kapható. Jastram szerint nem véletlen, hogy a 3D-nyomtatás ennyire felkapott téma lett, ennek oka az olyan nyílt hardverprojektekben keresendő, mint például a Reprap. Szingapúr komoly tényező lehet ezen a piacon, hiszen a miniatűr állam a következő öt évben összesen 500 millió dollárral fogja támogatni a 3D-nyomtatóipart.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások