A VKontakte vezetője alkalmazná Snowdent

A VKontakte vezetője alkalmazná Snowdent

2013. augusztus 7. 19:28, Szerda
Edward Snowden, a Prism-ügy kirobbantója alig hagyta el a seremetyjevói repülőtér tranzitváróját, máris megkapta az első állásajánlatát. A VKontakte közösségi portál vezetője jelezte, szívesen foglalkoztatná.

Pavel Durov, a VKontakte vezérigazgatója a közösségi oldalon lévő profiljában azt írta, hogy meghívja Edward Snowdent a cég szentpétervári központjába és nagy örömére szolgálna, ha úgy döntene, hogy tagja lesz a VK programozói csapatának. Úgy gondolja, Edward érdekesnek találná a munkáját, amelynek keretében több millió felhasználó személyes adatait védhetné meg. Pavel Durovot gyakran csak az orosz Mark Zuckerbergként emlegetik, mert a VKontakte Kelet-Európában az egyik legnépszerűbb közösségi platformnak számít és 100 millió aktív taggal rendelkezik. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Snowden elfogadja-e az állásajánlatot és biztonsági okokból az sem ismert, hogy a fiatalember jelenleg hol tartózkodik. Ezt Anatolij Kucserena orosz ügyvéd közölte.

A Prism-ügyet kirobbantó Snowden menedékjogot kapott Oroszországban és emiatt Barack Obama amerikai elnök lemondta négyszemközti moszkvai találkozóját Putyin elnökkel, amire a jövő hónapban került volna sor. Ugyanakkor az elvileg biztos, hogy Obama részt vesz a szeptemberi szentpétervári G20-as csúcstalálkozón. Carney szerint egyelőre vizsgálják, hogy - a Snowden-ügy és a szíriai helyzettel kapcsolatos véleménykülönbségek miatt - a delegáció megálljon-e Moszkvában vagy sem. Az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország viszonya az elmúlt hetekben fagyossá vált, az USA Snowden kiadatását követeli, hogy kémkedés vádjával állíthassák bíróság elé a Prism megfigyelési ügy kirobbantóját.

Az orosz felsőház is együttműködést ajánlott Edward Snowdennek. Ruszlan Gattarov szenátor közölte, hogy az orosz állampolgárok személyes adatainak védelme terén történő együttműködésről van szó. Gattarov irányítja az orosz felsőház azon munkacsoportját, amelyik annak kivizsgálásával foglalkozik, hogy az amerikai hírszerző szolgálatok az orosz állampolgárok milyen adataihoz juthattak hozzá. A munkacsoportba egyebek mellett az orosz külügyminisztérium és a főügyészség is delegált tagot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások