Törvényt hoz a lesifotózás ellen Kalifornia állam

Törvényt hoz a lesifotózás ellen Kalifornia állam

2013. augusztus 21. 21:54, Szerda
Rossz világ jön a hollywoodi sztárok életét megkeserítő paparazzik számára, mivel sikeres volt a gyerekek jogaira való hivatkozás.

A törvényhozás kiterjesztené a zaklatás tényállását, kifejezetten a celebek gyerekeinek jogára vonatkozóan. A filmsztárok természetesen erőteljesen támogatják a jogszabálymódosítást, Halle Berry és Jennifer Garner személyesen is felszólalt mellette a helyi törvényhozásban. Lényege szerint illegálissá válna lefotózni egy gyereket kizárólag szülei foglalkozása miatt (azaz mert színészek) a szülők hozzájárulása nélkül, és amellett, hogy kiterjesztené a zaklatás jogállását a büntetési tételeket is növelnék a megszegőivel szemben. Akár egy év börtönt is kaphatna a lesifotós és polgári úton is kártérítés követelhető tőle.

Az amerikai Nemzeti Újságírószövetség, az NPPA hivatalosan is tiltakozik a terv ellen. Szóvivőjük, Mickey Osterreicher szerint a módosítás sérti a szólásszabadság alkotmányos jogát, és ha hatályba lép, bármely, egy sztárgyereket szülei nélkül lefotózó ember esetében lehetne hivatkozni erre a passzusra. Szerintük nem egyértelmű a megfogalmazás és a kifejtése is túl rövid, nagy teret hagy a szubjektív értelmezésnek.


Kanye West ideges lesz egy fotósra

A paparazzik és a sztárok közötti háború jól dokumentált, napi szinten történik konfrontáció. Az NPPA szerint ugyan a gyerekek védelme dicséretes érv, de már most is van számos paragrafus, mely fellép a határok átlépőivel szemben. Hiányolják azt is, hogy nem veszik ki a hatálya alól a hírgyüjtéshez szükséges tevékenységet, továbbá azonosnak tartják az újságírók és a fényképezőgéppel járkáló átlagemberek felelősségét. Osterreicher szerint egyszerűen nincs miért tiltani a közterületen járkáló emberekről történő felvételkészítést, még akkor sem, ha gyerekekről van szó, és különbséget kellene tenni a másokat zaklató fotós megbüntetése és maga a fotózás, mint zaklatás között.


2010-ben már hozni akartak egy törvényt a lesifotósok ellen; akkor egy fotós veszélyesen vezetett csak azért, hogy egy képet tudjon készíteni Justin Bieberről.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások