Enyhítik a repülőgép-fedélzeti eszközhasználati szabályokat

Enyhítik a repülőgép-fedélzeti eszközhasználati szabályokat

2013. szeptember 25. 11:36, Szerda
Az Amerikai Egyesült Államokban változtatnának a jelenlegi szigorúbb szabályozáson, amely korlátozza a repülőgépek fedélzetén a különböző elektronikus készülékek működtetését.

A The New York Times szerint a jövőben a légiutasok a repülőgépek le- és felszállásakor is használhatnák az elektronikus könyvolvasóikat, valamint videókat nézhetnének és podcastokat hallgathatnának a tábla PC-iken és a notebookjaikon. Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) azért hajlik a változtatásra, mert eddig csupán alig néhány olyan esetre derült fény, amikor a repülőgépekre felvett és ott bekapcsolt eszközök problémát okoztak volna. A Delta Airlines két hónap alatt 2,3 millió repülés során 21 olyan esetet regisztrált, amiket összefüggésbe lehetett hozni a táblák és a laptopok használatával, ugyanakkor nem sikerült egyértelmű bizonyítékot találni arra, hogy ezek eszközök befolyásolták volna a fedélzeti rendszerek működését vagy használatát.

A módosítással kapcsolatos tervezetet az FAA már a hónap végén tárgyalhatja. Fontos, hogy a légiutasok továbbra sem küldhetnek adatokat a mobil kapcsolataikon keresztül és a WLAN-funkciót is ki kell kapcsolniuk. Az USA területe fölött szintén tilos maradna a repülőgépek fedélzetén való telefonálás. A hivatal ragaszkodik annak leszögezéséhez is, hogy a különböző modellek rádióhullámai bizonyos frekvenciákon megzavarhatják az érzékeny navigációs és kommunikációs rendszereket.

A változó szabályozás csak a jelenlegi gyakorlatot követi, hiszen a légiutasok 30 százaléka a repülőgépek fedélzetére lépve sem kapcsolja ki a táblagépét vagy a notebookját, vagy szakítja meg az internetelérését. Már június végén ismertté vált, hogy a Szövetségi Légügyi Hivatala enyhíteni akarja a jelenleg hatályos, 2006-ból származó szigorú szabályozást, ezért létrehozna egy külön munkacsoportot. A munkacsoport egyik tagja azt mondta, hogy nagy valószínűséggel megreformálják az okostelefonok és a táblagépek repülőgép-fedélzeti használatára vonatkozó előírásokat. A telefonálást ugyan továbbra is tiltanák, de számos pontban várhatók enyhítések.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások