Egységes telefontöltőket akar az EU

Egységes telefontöltőket akar az EU

2013. szeptember 30. 22:13, Hétfő
Elsősorban az Apple terveit húzhatja keresztül az Unió, amennyiben elfogadják az univerzális töltőkről szóló javaslatot, ehhez azonban még egy további körre lesz szükség.

Az európai parlament belső piacra és fogyasztóvédelemre szakosodott bizottsága döntött az egységes telefontöltőkről szóló javaslat támogatásáról, amely ennek értelmében az Európa Tanács, valamint a parlament elé kerülhet. Kérdés, hogy a gyártók mit szólnak majd hozzá.

A javaslat a microUSB szabvány egységes alkalmazása mellett érvel, vagyis a közösség országaiban kizárólag ilyen csatlakozóval ellátott, erre támaszkodó mobiltelefonokat lehetne piacra dobni és forgalmazni. Egy ezt előíró jövőbeni törvény nemcsak a vásárlók dolgát könnyítené meg, hanem az elektronikai hulladék mennyiségét is csökkentené, hiszen az univerzális megoldással minden, a piacon jelenlévő gyártó azonos szabványt használna, ezzel pedig jelentős mértékben leegyszerűsödne az egymástól eltérő platformok közötti átjárás.

A lépés leginkább az Apple-t érintené negatív módon, hiszen ők jelenleg saját Lightning csatlakozóikra, azok eltérő változataira támaszkodnak. A Samsung, a HTC, a Nokia, valamint számos egyéb gyártó jelenleg is a microUSB alkalmazása mellett voksol, számukra tehát semmilyen változást nem hozna a javaslat elfogadása és törvénybe iktatása. Az almás cég számára nyilván fontos, hogy a most megjelent iPhone 5S és 5C alig három nap alatt 9 millió példányban fogyott el, így az ő részükről még kisebb lenne a hajlandóság az alkalmazkodásra.

Az EU már 2009-ben is megpróbálkozott a szabvány kötelezővé tételével, ám akkor nem jártak sikerrel, hiszen nem állt rendelkezésükre megfelelő eszköz a gyártók kényszerítésére.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások