Megjelent az első Tizent futtató tábla

Megjelent az első Tizent futtató tábla

2013. október 31. 11:26, Csütörtök
A Systena nevű gyártó a Tokióban rendezett Japan IT Week rendezvényen mutatta be új készülékét, amelynek operációs rendszere a Samsung által fejlesztett Tizen.

A táblagép 10,1 hüvelykes képernyőt kapott, aminek felbontása 1920 x 1200 képpont. Az eszköz fő egysége az ARM Cortex-A9 chipjére épülő, 1,4 GHz-es órajellel rendelkező négymagos processzor, amelyet 2 gigabájt DDR3-as RAM és 32 gigabájt flashmemória egészít ki. Utóbbi mennyiség MicroSD-kártyák segítségével tovább növelhető. Az új modellt a hátoldalán 2 megapixeles, míg az előoldalán videotelefon-beszélgetésekhez használható VGA felbontású webkamerával szerelték fel. További kiegészítő az IEEE 802.11b/g/n szabványt támogató WLAN-modul, ugyanakkor a készülék nem támogatja az UMTS és az LTE szabványokat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Japan IT Weeken kiállított tábla PC-n a Tizen 2.1-es verziója futott. A Systena a táblát kizárólag Japánban és csak fejlesztők számára akarja piacra dobni, ezért jár hozzá a Tizen Build Kit, amelyben fejlesztőeszközök, technikai dokumentáció és támogatás egyaránt található. A gyártó egyelőre nem hozta nyilvánosságra az új termék bevezető árát.

JK Shin, a Samsung mobil és IT-üzletágának vezetője augusztus elején azt mondta, hogy a Tizen semmiképpen sem csak egy mellékes projekt vagy egy egyszerű Android-alternatíva a cég számára. A Linux-alapú operációs rendszer akár az autókban vagy más piacokon (laboratóriumok, banki rendszerek stb.) is megjelenhet. A Samsung számára a Tizen esélyt jelent arra, hogy megőrizze a függetlenségét és ne legyen kiszolgáltatva az Androidon keresztül a Google terveinek. Augusztusban közepén olyan hír látott napvilágot, hogy a dél-koreai konszern egyáltalán nem siet az operációs rendszer kifejlesztésével, mivel ennek megjelenése hátrányosan befolyásolná jelenlegi pozícióit.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások