Százmilliókat öl az 5G fejlesztésébe a Huawei

Százmilliókat öl az 5G fejlesztésébe a Huawei

2013. november 9. 05:06, Szombat
A kínai óriás az elkövetkező években több százmillió dollárt fordít az ötödik generációs hálózatok fejlesztésére, amelyek az évtized végére jelenhetnek meg, akár százszoros gyorsulást biztosítva.

A cég a napokban hivatalos közleményben jelentette be, hogy összesen mintegy 600 millió dollárt szánnak az 5G technológia kifejlesztésére, amelynek terén ugyan már eddig is komoly eredményeket értek el, ám a munka java még előttük áll. A bejelentésben megnevezett összeg a minimális szintet jelenti, vagyis a költségvetés még alaposan kibővülhet, ez nyilván attól függ, hogy milyen gyorsan és hatékonyan haladnak majd a fejlesztéssel. 2018-ra szeretnének beérni a célba, ami azt jelentené, hogy nagyjából 2020-ra jelenhetnének meg az első ilyen hálózatok a kereskedelmi forgalomban. Az adatátviteli sebesség terén 10 Gbps-os felső határt ígérnek, ami nemes egyszerűséggel százszoros gyorsulást jelentene a negyedik generáció felső limitéhez képest.

Természetesen ezen átviteli sebességek biztosításához számos eltérő fejlesztés véglegesítésére lesz szükség, hiszen jelenleg még nem állnak rendelkezésünkre olyan eszközök, amelyek ezen a szinten megbirkóznának a hatalmas adatmennyiséggel és az egyre növekvő felhasználói táborral. A fenti összegben ráadásul nincsen benne a piacra szánt termékek véglegesítése, erre majd csak a sikeres fejlesztői munka után kerülne sor. A beígért sebesség mindenesetre lehetővé tenné, hogy egyetlen másodperc alatt töltsünk le HD-felbontású videókat, ami nyilván óriási előrelépést jelentene.

A Huawei mellett többek között a Samsung is dolgozik az 5G fejlesztésén, az EU saját projektjeiben pedig számos piaci szereplő vesz részt - komoly fejleményeket azonban csak évek múlva várhatunk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások