RAW-kezelés kerül az Androidba

RAW-kezelés kerül az Androidba

2013. november 25. 10:19, Hétfő
Az Android 4.4 Kitkat programozási felületéből kiderül, hogy a Google új fényképezőgép kezelési technikán dolgozik. Csak a nagyteljesítményű mobilok lesznek rá képesek.

Bárki számára letölthető a Google legújabb mobil operációs rendszere, az Android 4.4 Kitkat programozási útmutatója. Ezt nézte át egy programozó, Josh Brown, és következtetéseit kirakta Google+ oldalára. "Úgy néz ki, hogy a Google egy új Camera API-n dolgozik, de még nem fejezték be" - írja, és egy kikommentezett fejlesztői megjegyzést is közzétett, mely szerint el kell rejteni azt. Az Ars Technica informatikai lap szintén a kód mélyére túrt, és további bizonyítékokat ásott elő. Írásuk szerint az erre képes hardvert képkockánként lehet majd vezérelni, és az utófeldolgozás magas képfrissítési aránnyal történhet. A JPEG fotók mellett az adatok nagy felbontásban, tömörítetlenül is elérhetők lesznek.

A RAW formátum tehát biztosítva lesz az Androidban, de nem minden készülékben: a mobiltelefonnak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy ezeket a hatalmas fájlokat kezelni tudja. Mivel a megjelenését a KitKat bejelentésével egyszerre tervezték, valószínűsíthető, hogy a Nexus 5 már alkalmas lenne rá. Megvalósítása után nagy munka vár majd a fejlesztői közösségre, mert ugyan rengeteg fotós app van a szoftverboltban, de talán csak a Photo Mate képes a kezelésére. (A Lumia 1020 és 1520 tulajok számára ez már most valóság, a Windows Phone 8 alapból támogatja.) Szintén érdekesség, hogy a Google vagy készül a Sony QX-szerű eltávolítható objektívek elterjedésére, vagy saját maga is hasonlón dolgozik, ugyanis ennek a támogatása is benne van a rendszerben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások