Évzáró termékbemutatót tartott az ASUS

Évzáró termékbemutatót tartott az ASUS

2013. december 2. 12:33, Hétfő
A tajvani társaság hazai képviselete felvonultatta jelenleg forgalmazott eszközei színe-javát és bepillantást engedtek a jövő évi tervekbe is. Ennek a cégnek a mérnökei kapnak messze a legszabadabb kezet a fejlesztések során.

Ahogy az autóiparban is teljesen mások a kiállításokon szereplő autók és a később a szalonokban kapható modellek, ugyanúgy valószínűleg a hardvergyártóknál is felmerülnek érdekes és kevésbé érdekes, forradalmi és elborult koncepciók. Ezek többsége persze piacfelmérések után és a várható megtérülési számításokat követően rendre a kukában végzi. Az ASUS ebben alapvetően különbözik az ágazat többi szereplőjétől, a Samsunggal ellentétben őket garantáltan nem érheti a másolás vádja: olyan egyedi, néha kifejezetten perverznek nevezhető megoldásokat is forgalomba hoznak, melyek más vállalatoknál a próbadarabot sem érnék meg. Ebből következően Gyepes Máté, a cég marketingese abban a szerencsés helyzetben van, hogy sajtótájékoztatóin nem unalmas számadatokat kell hangsúlyoznia, nem MHz-ekről vagy az USB csatlakozók számáról kell előadást tartson, hanem teljesen egyedi termékeket mutathat be.


A Marriott szállodában tartott eseményen főként az átalakulás jelentőségét hangsúlyozta, és hogy a társaságnál előtérbe kerülnek a dizájnközpontú ötletek. Visszatekintésében megemlékezett a TF101-es szétcsatolható táblagépről, a táblagépbe dugható okostelefonjukról (PadFone), a dupla LCD-kijelzős notebookról, a TaiChi-ről, és a hatalmas, 7 collos telefonról, a FonePadról. Felhívta a figyelmet, hogy a piacon egyre több táblagép egészíthető ki billentyűzettel, így a Transformer Pad TF701T is, melynek 10 collos IPS kijelzője 2560x1600-as felbontású, a rajta lévő Androidot pedig Tegra 4-es chip hajtja meg, és így is 10 órán át üzemképes.


A táblagépes kabátba dugható PadFone következő generációját nem eggyel nagyobb számmal harmadiknak, hanem "új PadFone"-ként hívja a cég. Az okostelefonban lévő processzor 1,5 GHz-ről 2,2-re gyorsul és mindkét kijelzőbe Full HD felbontású kijelzőt szereltek (ezek korábban 1280x720, illetve 1280x800-asok voltak). Két hét múlva lesz Magyarországon kapható. Az ASUS Atom processzoros "okostelefonja", a Fonepad 7 valójában egy Androidos táblagép, azoknak szánják, akik lecserélnék régi mobiljukat és nincs tabletjük; ők egy ilyennel jól járhatnak ha meg tudják szokni a hatalmas méretet. Mivel már a második generációt dobják belőle piacra, valószínűleg jópáran lehetnek ilyenek. Ennek egy okosabb variációja a Fonepad Note 6, mely 6 collos méretben Full HD kijelzővel, 17 órás beszélgetési időt ígérve érkezik. Egyértelműen a Samsung Note közvetlen riválisa, amit az is mutat, hogy digitális tollat is mellékelnek hozzá, de ára annál jóval barátibb, 109 ezer forinton nyit. Még idén kapható lesz, kártyafüggetlenül és szolgáltatói értékesítésben is.


A cég notebook elképzelése - a TaiChi-t nem számítva - az eddigi mutánsokhoz képest jóval kevésbé alternatív. Gyepes Máté a mostani csúcsmodellt, az ultrabook kategóriában lévő Zenbook UX301-et hozta el, mely 2560 x 1440 pixeles kijelzővel, Intel Core i7 processzorral és két SSD meghajtóval hasít. A különlegesség azért itt sem marad el: a fedél Gorilla Glass 3 bevonatot kapott, így lényegében megkarcolhatatlan. Ezt követően bemutatta az első használhatónak ígérkező Windows 8.1-es hibridet, a Transformer Book T100-at. Ebben a leválasztható kijelzőjű masinában már az Intel új, négymagos Atom processzora van. Ára billentyűzettel együtt 110 ezer forint lesz (anélkül nem megvehető). A T300 ugyanezen kialakítás erősebb verzióban, Core i7-es processzorral, háromszor ennyiért. Elődjével, a TX300-al ellentétben a csatlakoztatott perifériákat itt már nem a dokkolóba, hanem a táblagépbe dughatjuk.


Utoljára maradt az ASUS legnagyobb dobása, a Transformer Book Trio. Ez egy olyan szétcsatolható "izé", melynek kijelzőjében és billentyűzetében is van egy rendszer, előbbiben Android, utóbbiban Windows 8.1. Ezek között egy gombnyomással válthatunk, és a megváltozott felület tizedmásodpercek alatt megjelenik a kijelzőn. A két rendszer egymástól teljesen függetlenül fut, mindazonáltal látják egymás fájlrendszerét. Ez a Windowsnál egyszerű: bizonyára sok olvasónk rádugta már Androidos mobilját a számítógépre, ugyanúgy láthatók itt is a fájlok. Az Android viszont csak trükkösen éri el a Windowst: vezeték nélküli kapcsolattal kommunikál vele.


"Egy szétcsatolható táblagépes eszköz; ilyet már láthattunk eddig is, más cégtől is, a Transformer koncepcióba tökéletesen beleillik. Eddig ez annyira nem izgalmas, még nekünk sem, pedig egy új modellről van szó, én pedig egy marketinges vagyok. Ha rádugjuk a dokkolórészt a táblára akkor még mindig az Android fut tovább, érzékeli a perifériát, megjelenik a kurzor - ez sem eget rengető. Viszont van a billentyűzeten egy gomb, amin egy perjellel elválasztva egy Android és egy Windows embléma van, ezzel azonnal átválthatunk Windowsra. Ez úgy lehetséges, hogy maga a billentyűzet is egy PC, abban egy Windowsos platform fut folyamatosan. Nincs késleltetés, nem kell várni rá."


Példája szerint ha otthon dolgozunk a notebookon, és odajön hozzánk a gyerekünk, hogy játszana a táblagéppel, simán oda tudjuk neki adni, ő megnézhet rajta egy filmet vagy játszhat egy Androidos játékot, mi pedig a billentyűzetünkkel elvonulunk egy monitorhoz, összekötjük vele a gépet egy HDMI kábellel és ott folytatjuk a munkánkat ahol abbahagytuk. Ilyenkor nem kell újrabootolni, semmilyen negatív hatás nincs. Ha a játék befejezése után visszakerül hozzánk a táblarész, azt ismét csatlakoztatva a gépre egy két kijelzős rendszert kapunk; a monitoron továbbra is ott van a Windows 8, a táblarészen pedig marad az Android. Tehát valójában két teljesen külön eszközről van szó, melyek együtt tudnak működni. Gyepes Máté közlése szerint a Transformer Book Trio ára 280 ezer forint lesz, ezért a pénzért egy Full HD kijelzős rendszert kapunk, olcsóbban, mint az alkotóelemeket külön megvásárolva.


Zárszavában a jövőről szólva a jövő év eleji CES-t említette, melyen nagyon sok újdonság várható a cégtől, legfőképp az okostelefonok frontján várhatók meglepetések.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások