Windows alatt is futtat­ha­tók lesznek az and­roi­dos alkalmazások?

Windows alatt is futtat­ha­tók lesznek az and­roi­dos alkalmazások?

2014. február 16. 01:16, Vasárnap

A redmondi óriáscég nagyon komolyan fontolgatja, hogy mind a Windows, mind a Windows Phone operációs rendszereken futtathatók lesznek az androidos programok. A kérdésről a társaságon belül komoly vita van. Az ötlet támogatói úgy vélik, hogy így sikerülne növelni a Windows és a Windows Phone alatt futtatható érintőképernyő-kompatibilis szoftverek számát, míg az ellenzői szerint egy ilyen lépés veszélyeztetné a teljes Windows-ökorendszert.

A Microsoft számára komoly problémát jelent, hogy meggyőzze az alkalmazásfejlesztőket arról, hogy az ő operációs rendszereire is készítsenek szoftververziókat. Ennek hátterében az áll, hogy napjainkban az okostelefonok és a táblagépek esetében is az Android a vezető operációs rendszer. Ugyan a felvetés elsőre meglehetősen érdekesnek tűnik, de végeredményben nagyon is egyszerű megoldást jelenthet a Microsoft számára. A programkínálat ugyanis nőhet, ezáltal a Windows és a Windows Phone vonzóbbak lehetnek, de eközben a vállalat megtarthatja az ellenőrzést az App Store felett.
*

Ez utóbbi miatt nagy a valószínűsége annak, hogy a társaság együttműködik majd egy szolgáltatóval. Olyan cégek jöhetnek szóba, mint a BlueStacks, ami Windows alatt évek óta kínál lejátszót az androidos alkalmazásokhoz. Az Intel is komoly nyomást gyakorolt a gyártókra a Dual OS stratégiája kapcsán és ezért a Microsoftra is nyomás nehezedhet, hogy biztosítsa az androidos programok futtatásának lehetőségét. Az elképzelés támogatói azzal is érvelnek, hogy így megvalósítható lenne az 1990-es években már alkalmazott "Embrace, Extend, Extinguish" nevű stratégia, amelynek keretében a riválisokat magába olvasztotta és átvette felettük az irányítást a cég. Korábban már számos meghatározó konkurens technológiát szorítottak ki így a piacról.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások