Növekszik az IPv6-forgalom

Növekszik az IPv6-forgalom

2014. február 17. 17:54, Hétfő
Az okostelefon-piac növekedésével és a dolgok internetével párhuzamosan az IPv6 internetprotokoll jelentősége is egyre jobban nő.

A Google aktuális statisztikája szerint a felhasználók több mint 3 százaléka használja már az IPv6 protokollon keresztül a társaság szolgáltatásait. Bár kevésnek tűnik, de a valóságban hatalmas tömeget jelent. Az IPv6 egyre inkább hódít: a felhasználói tábor 1-ről 2 százalékra való emelkedéséhez még 11 hónap kellett, de a 2-ről 3 százalékra növekedéséhez csupán 5 hónap. Svájcban az internetezők 9,8 százaléka, míg Belgiumban 9,14 százaléka használja a protokollt. Magyarországon ez az arány 0,15 százalék, Ausztriában 0,14; Lengyelországban 0,07; Szlovákiában 0,27, míg Romániában 6,49 százalék.

Az IPv4 összesen 4,294 milliárd internetcím alkalmazását teszi lehetővé, az IPv6 esetében ez a szám 340 szextillió. Mindez azt jelenti, hogy elegendő cím lesz minden eszközhöz, akár a hűtőszekrények és a kenyérpirítók is saját IP-címet kaphatnak majd. Ugyanakkor az új protokoll nem kompatibilis az elődeivel, ezért új hardverekre, szoftverekre és számos tesztre lesz szükség.

"Nemrég azt prognosztizáltuk, hogy az IPv6 az idén eléri majd a 10 százalékos elterjedtséget. Ez merész előrejelzés volt, de egyre nyilvánvalóbb, hogy az IPv6 már nem csupán olyasmi, amit majd egyszer valamikor bevezetnek" - jelentette ki Dan York, az Internet Society munkatársa. Az Internet Society felel az internetinfrastruktúra továbbfejlesztéséért.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások