Közösségi bejegyzések segítségével előre­jelezhető a depresszió

Közösségi bejegyzések segítségével előre­jelezhető a depresszió

2014. február 26. 15:49, Szerda
Amerikai kutatók online adatokat vizsgáltak meg azért, hogy elemezzék a szülés utáni depresszió kialakulását.

Bizonyos esetekben a közösségi oldalakon tett bejegyzésekből következtetni lehet arra, hogy egy adott személynél kialakulhat-e depresszió vagy sem. A módszer különösen a szülés után lévő nőknél lehet hatékony, az ő esetükben ugyanis viszonylag jó arányban lehet előrejelezni a depresszió kialakulását. Eric Horvitz, a Microsoft kutatólaboratóriumának vezetője elmondta: megvizsgálták, hogy az illető mit írt a közösségi hálózatokban, milyen hangulatokat fejezett ki ezekkel a bejegyzésekkel, milyen gyakran nyilvánult meg és hány emberrel kommunikált ilyen módon. A szakember mindezt az American Association for the Advancement of Science (AAAS) tudományos szervezet éves találkozóján fejtette ki.

Horvitz közölte, hogy a szülés utáni depresszió a nők körülbelül 15 százalékánál jelentkezik és változó időszakot ölel fel, illetve eltérő súlyossággal jelentkezik. Ő és a csapata többek között közel 3000 nő Twitter-üzeneteit és nyilvánosan hozzáférhető adatait értékelték ki. Más online fórumokon tucatnyi anyát találtak, akik készek voltak együttműködni és megadták a hozzáférést a Facebook-profiljukhoz. A kutatók minden esetben a szülés előtti és utáni három-három hónap bejegyzéseit tanulmányozták. A korábbi üzenetek alapján 70 százalékos hatékonysággal tudták megmondani, hogy melyik nőnél alakult ki bármilyen formában születés utáni depresszió.

A Facebookon lévő személyek eleve megadták az információt, így meg lehetett vizsgálni, hogy a módszer mennyire sikeres. Az eredmények alapján kifejleszthető egy alkalmazás, ami segíthet az érintett nőknek a helyzet kezelésében.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások