MWC: itt az androidos Nokia X, X+ és XL

MWC: itt az androidos Nokia X, X+ és XL

2014. február 26. 12:39, Szerda
A korábbi pletykáknak megfelelően a Nokia bemutatta saját androidos megoldását - három változatban.

Mégiscsak igaznak bizonyultak azok a korábbi hírek, amelyek egy androidos Nokia okostelefon közeljövőben esedékes bemutatkozását vetítették előre, a cég azonban egyszerre három változatról is lerántotta a leplet a rendezvényen. Mind a hardveres, mind pedig a szoftveres oldalon visszaigazolták a korai értesüléseket.

Ennek megfelelően két 4 hüvelykes példányt láthattunk a bemutatón, amelyek Nokia X és X+ néven bukkantak fel, őket az 5 hüvelykes XL egészítette ki. Mindhárom példány az AOSP (Android Open Source Project) szoftverre támaszkodik, ahogy azt az Amazon Kindle Fire táblák esetében megszokhattuk, vagyis a Google által kifejlesztett szoftver alapjaira építenek, ám azt saját szolgáltatásaikkal és alkalmazásboltjukkal egészítik ki, hogy ne a rivális óriás felhőjére és ökoszisztémájára támaszkodjanak. A lépés eredményeként nem lesz gondunk a megszokott androidos alkalmazások futtatásával, de a Nokia saját megoldásai (így például a HERE-csomag, a Nokia Store, de a külsősként itt megjelenő Yandex platform) is jelen lesznek a készülékeken.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A kezelőfelület nagyban emlékeztet a Lumia telefonoknál megszokott Windows Phone kinézetére, csempékből itt sincs hiány. A bemutató alatt a szoftveres funkciókra helyezték a hangsúlyt, a közönség előtt is kipróbálták a zenelejátszót, a kamerát, majd pedig - némi meglepetésre - előkerült a sorrendben harmadik családtag, amely 5 hüvelykes WVGA-kijelzőt és egy 5, valamint egy 2 megapixeles kamerát kapott. Ehhez 768 MB RAM, egy 4 GB-os belső tároló, microSD, valamint 109 eurós ár társul, megjelenése a második negyedévben esedékes.

Emlékeztetőül, a Nokia X és X+ 4 hüvelykes, 840 x 480 pixel felbontást támogató IPS-kijelzőt és egy 3 megapixeles kamerát kapott, előbbi ehhez 512 MB, utóbbi pedig 768 MB RAM-ot társít. A Google Play egyik készüléken sem lesz elérhető - az X 89 euróba, az X+ 99 euróba kerül, bár ez utóbbi szintén csak a második negyedévben jelenik meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások