A startup nem az ötletről, hanem a csapatról szól

A startup nem az ötletről, hanem a csapatról szól

2014. február 26. 22:23, Szerda
Két nemzetközi startup versennyel, szakmai konferenciákkal, szakkiállításokkal és tréningekkel tennék a közép-európai régió startup központjává Budapestet.

"A startup szakasz az a rövid fázis egy induló vállalkozás életében, amelyben a csapat megtalálja az üzleti modellt. Az üzleti modell arról szól, hogyan lehet egy szolgáltatást - ma már nem nagyon beszélünk megfogható termékről - a piacra vezetni. Egy induló vállalkozás legnagyobb kihívása az, hogy piacot teremtsen, ami előtte még nem volt ott. Henry Ford ezt tette az automobilokkal, az Apple ugyanezt a számítógépekkel csinálta meg, az eBay pedig megtanította az embereknek hogyan lehet a padláson heverő régi hintaszékekre piacot lehet építeni." - mondta Záboji Péter kockázati befektető az Urimuri szórakozóhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Itt több szervezet közösen jelentette be a Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozatot. Ennek keretében április másodikán egy közép-európai Startup versenyt, majd másnap egy konferenciát szerveznek. Erre a versenyre az egész régióból, 15 országból várják a jelentkezőket, a beérkező pályázati anyagokat ötfős nemzetközi zsűri bírálja majd el. Pénzdíj nincs, a szereplés maga a nyeremény. A legjobb 10 csapat részt vehet a Central European Startup Awards (CESA) május végén megrendezésre kerülő versenyén, és hogy ott jól teljesítsenek, egy szakmai továbbképzést is tartanak számukra. A legjobban teljesítő startuppert a Nemzeti Innovációs Hivatal eljuttatja Európa egyik startup központjába.


"Magyarországon 100-ból 96 fiatal nem tervezi, hogy valaha saját vállalkozást indít, és ha ez a szám a következő években drasztikusan nem változik, akkor a nagy ellátó rendszerek fenntarthatatlanná válnak." - mondta Böszörményi Nagy Gergely, a társszervező Design Terminál főigazgatója, aki szerint a startupok is hozzájárulnak a hosszú távú fenntarthatósághoz.

A rendezvény védnöke Dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a fiatalok vállalkozó kedvének meghozására adóoldali könnyítéseket említett, például az alkalmazottak után fizetendő tb-járulék elengedését, de ehhez magát a startup-fogalmat is pontosan definiálni kell jogilag. Közlése szerint 2014-2020 között 140 milliárd forint európai uniós forrás áll közvetlenül a startup világ rendelkezésére.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások