Óriáscégek a sza­ba­dalmi trollok ellen

Óriáscégek a sza­ba­dalmi trollok ellen

2014. február 28. 10:33, Péntek
Nagyvállalatok és szakmai szervezetek azt akarják elérni, hogy az Európai Unió korlátozza az egységes szabadalmi jogon belül a trollcégek lehetőségeit.

Társaságok és az ágazati szövetségek nyílt levélben fogalmazták meg az álláspontjukat. A dokumentumot aláírta többek között az Apple, a Samsung, a Microsoft, a Google, a Hewlett-Packard, a Dell, a Cisco, a Blackberry, a Huawei és a Broadcom.

A UPC Industry Coalition létrehozásának célja, hogy az EU tervezett egységes szabadalmi bíróságának (UPC) működését harmonizálják a tagállamokban alkalmazott szabadalomvédelemmel. A tervezett változtatások nagyon nyugtalanítják a technológiai konszerneket, amelyek attól tartanak, hogy a kontinensre is egyre több szabadalmi trollcég terjeszti majd ki a működését. Ezek a vállalkozások vagy személyek nem fejlesztenek termékeket, hanem megszerzik a szabadalmakat, majd pereket indítanak a piac szereplői ellen. A tevékenységükkel akadályozzák az innovációt, ráadásul jelentős károkat is okoznak, hiszen a fejlesztésekre fordítható pénzek egy része jogi költségekre megy el. Különösen akkor hatékonyak a szabadalmi perek, amikor sikerül elérni egyes termékek eladásának vagy importjának leállítását.

Az Apple, a Samsung és a többi IT-óriás azt szeretné, hogy ha az új egységes európai szabadalmi jogban korlátoznák a trollcégek lehetőségeit, s egyúttal iránymutatást helyeznének el az ilyen ügyekben eljáró bírók számára, ezzel is segítve a munkájukat. Európának egyedülálló esélye van ebben a küzdelemben, hogy megakadályozza a trollok jogi visszaéléseit.

Horacio Gutierrez, a Microsoft második számú jogásza és jogi, illetve vállalati ügyekért felelős alelnöke a blogbejegyzésében azt írta, hogy az Európai Uniónak olyan kiegészítő szabályokat kell hoznia, amelyek elősegítik az innovációt és egyúttal távol tartják a trollok a helyi szabadalmi területen való megjelenéstől. Hasonló véleményt fogalmazott meg Catherine Lacavera, a Google illetékese is. Az egységes európai szabadalmi jog hatékonyabb és hosszú távú piaci versenyképességet biztosíthat. Szerinte fontos lenne még azelőtt megvizsgálni egy-egy szabadalom érvényességét, hogy az hatással lehet az 500 millió európai felhasználó életére.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások