SWAT 3: Close Quarters Battle

SWAT 3: Close Quarters Battle

1999. december 20. 04:22, Hétfő


Kiadó: Sierra
Fejlesztő: Sierra Studios

Minimum Követelmény: P233, 32MB RAM, 3D gyorsító, Win95/98
Hasonló játékok: Tom Clancy's Rainbow Six
Kategória: 3D Taktikai harc
Forrás: The Adrenaline Vault


A már több mint egy évtized telt el azóta, hogy a King’s Quest által híressé vált játékfejlesztő cég, a Sierra megjelentette a Police Quest sorozat első darabját. A játékban Sonny Bonds rendőrnyomozó kalandjait élhettük át. Azóta a Police Quest világa hatalmas fejlődésen ment keresztül, és lett belőle egy izgalmas SWAT sorozat.

A játék megjelenése előtt kiáramló infók és screenshotok már reménytkeltőek voltak, annak ellenére, hogy a SWAT sorozat első két tagja kisebb tragédiával ért fel. A SWAT 3: Close Quarters Battle viszont kellemes csalódást okozott. A történet izgalmas, érdekfeszítő, az akciók pergőek és kellően nehezek.

A feladat a kommandó vezetőjeként megvédeni egy amerikai nagyvárost, mialatt a politikusok a városban a 2005-ben kötendő nukleáris fegyverek teljes leszereléséről szóló megállapodást írják alá.

A küldetéssorozatban 16 izgalmas, adrenalinszint növelő küldetés során magadat és négy társadat irányíthatod. A feszültség kiemelt szerepet kapott a játékban.

A játékban nincsen multiplayer funkció, ha valaki a hálózaton szeretne csatázni, akkor az válassza inkább a Delta Force 2-t, vagy a Rogue Spear-t. Viszont ha megelégszel a csak egyjátékos üzemmóddal és szereted a kommandós akciót, akkor a SWAT 3 küldetéssorozata pontosan neked való. A játékban sokkal fejlettebb a mesterséges intelligencia, mint bármely másik hasonló stílusú programban, és a küldetései is messze a legjobbak. Bár nem akarom a SWAT 3-at a versenytársaihoz hasonlítani, de az összehasonlítást a Rogue Spear-rel mégsem lehet kikerülni. Mindkét játék ugyanolyan fejlett technikailag, ugyanaz a stílus, mindkettő a közeli jövőben játszódik és mindkettőben ugyanazokat a fegyvereket használhatjuk. Az alaposabb vizsgálat azonban több különbséget is a napvilágra hoz.

     

Ahogy azt a címből is láthatjuk, a játék zárt helyeken játszódik. Sok játékos, aki már játszott a programmal, valószínűleg klausztrofóbiát érezhetett, mivel a pályák nagyon kicsik és szűkösek. Minden küldetés paraméterei dinamikusak, ami azt jelenti, hogy a fő és másodlagos cél változatlan marad, de az változik, ahogy ezeket meg lehet valósítani. Például egy küldetésben az a célod, hogy le kell tartóztatnod egy gyanúsítottat, ki kell szabadítanod egy hírességet, emellett fel kell kutatnod a társaidat és el kell koboznod az illegális fegyvereket. Ebben a küldetésben a gyanúsítottak, a túszok, a fegyverek és a társak pozíciója dinamikusan változik. Ezek a paraméterek a játék folyamán változnak. A számítógép irányította gyanúsítottak folyamatosan mozognak és különböző tárgyakat visznek magukkal.

A küldetések típusai a családi házak lerohanásától egészen a fontos személyek fegyveres kíséretig terjedhetnek. Bármi is a küldetés célja, az akció mindig heves és közeli. A dinamikus tervezés nagyban hozzájárul a feszültség kialakulásához, mivel garantálják a váratlan eseményeket.

     

A SWAT 3 a legtaktikusabb játék a műfajban, de mégis a kezelése az egyik legegyszerűbb, az első küldetés után már tökéletesen kiismerhető. Számos instrukciót lehet adni, amiket két módra lehet osztani: lopakodás és dinamikus mód. Nagyon fontos megérteni a két mód közötti különbséget, ugyanis meghatározó jelentőséggel bír a sikerre nézve. A csoport különbözően reagál, attól függően, hogy melyik módban vannak. A lopakodó módban a csapat lassabban mozog és olyan eszközöket is használhat, mint például egy tükör. Viszont nagyobb meglepetések érhetik őket. A dinamikus módban megemelkedik a csapat adrenalin szintje és gyorsabb lesz az egyes tagok reakcióideje is. Szerencsére a két mód kezelése nagyon egyszerű, egy gomb segítségével állítható, vagy magától átáll, ha az egyik tiszt veszélyt észlel.

     

A SWAT 3 fejlesztőgárdája valószínűleg sok időt fordított a tisztek képességeinek finomítására. Nemcsak sok parancsot adhatsz, de biztos is lehetsz, hogy végrehajtják azt. Ha kiadsz egy olyan parancsot, hogy védjenek meg egy helyiséget, biztos lehetsz benne, hogy a fiúk jól fogják a munkájukat elvégezni. Parancsold meg a csapatodnak, hogy törjenek fel egy zárat, tükörrel keressék meg az ellenséget, hatoljanak be a szobába és lőjenek le mindenkit. Biztos lehetsz benne, hogy a szobát sikeresen elfoglalják, pedig csak pár gombot nyomtál meg.

A feszültség ábrázolása olyan részletes és élethű grafikai környezetben történet, hogy néha zavarba ejtő az életszerűség. Hihetetlen, hogy mennyire kifinomultak a helyiségek. A fürdőszobákban még vécépapír is van, és a valóságos helyszínek, mint például az LA Convention Center, kiemelkedően részletesek. Nem is érdemes tagadni, hogy ez a játék nyújtja a legjobb single player élményt a mai játék-piacon. Persze azért van egy két dolog, ami megakadályozza, hogy 100%-osan nagyszerű legyen.

     

Először is a multiplayer mód hiánya, ami nagy csalódás még akkor is, hogy a single üzemmód mindent fölülmúl. Másodszor, mint sok küldetésre alapuló játék, a SWAT 3 sem tájékoztat arról miért nem sikerült a küldetés. Ez komoly hiba, amit könnyen kilehetett volna javítani. Ehelyett, ha például nem veszel fel egy fegyvert, vagy ha nem menekítesz ki egy sebesültet, elvesztheted a küldetést. Az értékelésből persze ez nem derül ki. Ez sok szükségtelen ismétlést eredményez, és a dinamikusan változó küldetések csak rosszabbítanak ezen. A kezeléssel is van néhány apróbb hiba, és a gyenge dokumentáció egyszerűen megbocsáthatatlan. Persze végül ezek a panaszok eltörpülnek a teljes játékélmény mellett.

     


Grafika:Ezen a téren minden célba talált. A Sierra nagyon jó munkát végzett, és egy olyan engine-t készítettek, ami legalább annyira erőteljes, mint amilyen kidolgozott. A tükörből visszaverődő lámpa fénye a prizmáról a falra vetül, a karakterek az egészségüknek megfelelően lélegeznek és többet pislognak a feszült helyzetekben. A fotórealisztikus helyszíneket telepakolták apró részletekkel, és olyan igazi helyszínekkel is találkozhatunk, mint a LAX Repülőtér és a LA Convention Center. Technikai szempontból kiemelkedő, hogy a játék remekül fut még a lassabb gépeken is, egy jó 3D kártyával és egy közepes procival a frame rate nagyon kellemes. Azonban van egy-két hiba is a SWAT 3 külsőségeiben. A környezet kissé kicsi, hiányzik a játékos szabadsága. A pályánként bejárható terület is nagyon kicsi. Ha figyelembe vesszük a helyszínek részletességét és tervezését a kis térképek ellenében elfogadható kompromisszumnak tűnik.

Kezelőfelület:A kezelés egyszerűsége mellett van pár dolog, ami szerintem nem igazán szerencsés. A parancsok kiadása egyszerű és gyors. Másfelől mivel csak bizonyos billentyűket lehet átdefiniálni, a parancskiadás az 1-8 számbillentyűkre korlátozódik és néha ez nagyon fárasztó. A SWAT 3-ban minden benne van, amelyet kellhet a taktikai akcióhoz: lehet futni, alábukni, jobbra és balra elhajlani, viszont sajnos nincs lehetőség ugrani, valamint forogni és hason feküdni.

Játékmenet:Ha a SWAT 3 jobban informálná a játékost, hogy miért nem sikerült a küldetése, és ha jobban kidolgozott jelentés lenne arról, hogy miért és hogyan osztályozták a teljesítményét a küldetésben, akkor a játékmenet több pontot kapott volna. De a játékmenet így is magasan veri néhány riválisát a kategóriában. A küldetések nagyon jól kidolgozottak, érdekes és valósághű helyszíneken zajnlanak. Mivel a pályák elején sok paraméter véletlenszerűen van kiszámolva, ezért a játékélmény több újrajátszás esetén is biztosított. A jól megtervezett sérülési modell miatt, a legtöbb játéktól eltérően nem csak „halott”, vagy „nem halott” lehet a státuszunk, hanem lesántulhatunk, és sok más életszerű sebesülést is szerezhetünk, ami befolyásolja a játékmenetet.

Hangeffektek: A kommunikáció a SWAT tagjai között a legfontosabb a túlélés szempontjából. A bedigizett beszélgetések amit a csapattagok folytatnak egymással fantasztikusra sikerültek. A hangok valódi érzelmeket sugároznak. Hallhatod a félelmet a túsz segítségkérésében, vagy az adrenalin emelkedését az ellenségedében, mikor egy ártatlan civilt lelövésével fenyeget. A gyorstüzelés és az egyéb fegyverek hangjai is nagyon jól kivitelezettek. A környezet zajai sokat adnak az atmoszférához. A hanghatások minden bizonnyal a SWAT 3 tökéletesre fejlesztett tulajdonsága.

Zene:A fejlesztők időt szakítottak rá, és mesteri, CD minőségű zenét csináltak minden szinthez. Amikor óvatosság szükségeltetik, a zene eltűnik a háttérben, és fordítva, amikor az akció beindul, a zene feltölti érzékeidet energiával. A hangulaton nagyot dob a remek zenei aláfestés.

Intelligencia és Nehézség: Ha megkérdeznék, hogy mi volt a legfontosabb fejlesztés a játékokban 1999-ben, azt mondanám, hogy az a mesterséges intelligencia, amelyet a Sierra Studios fejlesztett ki a SWAT 3: Close Quarters Battle számára. Egy játék kifinomult AI-ja néha sokkal többet ér, mint akármilyen csillogó - villogó grafikai engine. Nagyon kellemes tud lenni az a játék, ahol menet közben percről percre meghökkensz azon, hogy a számítógép vezérelte AI mit művel. Az AI egységek képesek kihasználni a környezetüket, mint pl. az ágy alá, asztalok fedezékébe bújás, kikukucskálni a sarkokon, valamint képesek feladatokat egyedül ellátni, vagy másokkal együttműködni.

Összegzés:Nézd, mit ért el a SWAT 3 a mesterséges intelligencia terén és párosítsd ezt a jól felépített, dinamikusan változó küldetésekkel, és megvan az egyik leginspirálóbb terméke az évnek. Akad egy pár logikátlanság az információ közlésében, és jobb lett volna egy szélesebb körű tanító rész is. A multiplayer játékmód teljes hiánya miatt sajnos nem pályázhat az év játéka címre, ettől függetlenül nagyon megéri megszerezni, mert tartalmas, izgalmas, sokáig új élményt nyújtó játékhoz jutunk.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások