Kérésünkre kötelező törölnie a rólunk szóló találatot a Google-nak

Kérésünkre kötelező törölnie a rólunk szóló találatot a Google-nak

2014. május 13. 18:51, Kedd
Az Európai Unió Bíróságának ítélete szerint a keresőmotorok működtetői felelősségre vonhatók a találatokban megjelenő személyes adatok miatt.

Amennyiben egy személy neve alapján indított keresés nyomán megjelenő találati listán egy olyan weboldalra mutató link szerepel, amely a kérdéses személyre vonatkozó információkat tartalmaz, az érintett közvetlenül megkeresheti a működtetőt, vagy ha az kérelmének nem ad helyt, a hatóságokhoz fordulhat annak érdekében, hogy töröljék ezt a linket a találati listáról.

Az ítélet egy spanyol állampolgár panasza nyomán született, aki 2010-ben bepanaszolt a helyi adatvédelmi hivatalnál egy katalán napilapot és a Google spanyol részlegét. Az volt a kifogása, hogy nevének beírása után a társaság keresőmotorja a La Vanguardia napilap két oldalára, egy 1998. januári és márciusi oldalra mutató linkek jelennek meg, ahol a társadalombiztosítási tartozása miatti ingatlan-árverésre hívták fel a figyelmet. A férfi kérte a napilaptól személyes adatai törlését, vagy hogy azok ne jelenjenek meg egy Google keresés után, illetve a Google-nél szintén a felismerhetetlenné tételt, vagy a keresési találatok közüli eltávolítást szerette volna elérni.

A helyi adatvédelmi hatóság a napilap tekintetében elutasította a panaszt, megállapítva, hogy a szerkesztő jogszerűen tette közzé a szóban forgó információkat. Ezzel szemben a Google Spain és a Google Inc. tekintetében a panasznak helyt adtak, és e két társaságot kötelezték az adatok törlésére indexeikből. Az amerikai cég természetesen a spanyol bírósághoz fordult, mely az Európai Unió Bíróságától kért iránymutatást.

Az leszögezte, hogy a Google tevékenységét adatkezelésnek kell minősíteni, mivel ő az, aki meghatározza az adatkezelés céljait és módját, és rámutatott, hogy a keresőmotor tevékenysége jelentősen érinti a magánélethez és a személyes adatok védelméhez való alapvető jogot. A Bíróság megállapította, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén a keresőmotor működtetője köteles arra, hogy egy személy nevére való keresés nyomán megjelenő találati listáról törölje a harmadik fél által közétett és e személlyel kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalakra mutató linkeket, adott esetben még akkor is, ha önmagában az említett oldalakon történő közzététel jogszerű.

Megállapítják, hogy az adatkezelés potenciálisan érintik a magánélet számos vonatkozását, és az említett keresőmotor nélkül nem, vagy csak nagyon nehezen lehetne azokat összekapcsolni. Az internethasználók tehát létrehozhatják a keresett személyek többé-kevésbé részletes profilját. Mivel azonban a linkek találati listáról való törlése hátrányosan érinthet más internethasználókat, akiknek esetleg érdekük fűződik a kérdéses információhoz való hozzáféréshez, a Bíróság megállapítja, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt ezen érdek, valamint az érintettet megillető alapvető jogok, különösen a magánélet tiszteletben tartásához való jog és a személyes adatok védelméhez való jog között.

Ahhoz, hogy valaki töröltethessen egyes rá vonatkozó linkeket, azt kell vizsgálni, hogy e személynek joga van-e ahhoz, hogy a vele kapcsolatos információkat aktuálisan már ne lehessen a neve alapján indított keresés nyomán megjelenő találati lista segítségével a nevével összekapcsolni. Ha ez így van, akkor az ilyen információkat tartalmazó weboldalakra mutató linkeket törölni kell erről a találati listáról, kivéve, ha valamilyen sajátos ok, például e személy közéletben játszott szerepe igazolja a nyilvánosság ahhoz fűződő nyomós érdekét, hogy ezekhez az információkhoz egy ilyen keresés segítségével hozzá lehessen férni. Az ilyen kérelmeket közvetlenül a keresőmotor működtetőjének kell címezni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások