Bárkinek lehet 3D nyomtatója

Bárkinek lehet 3D nyomtatója

2014. május 15. 01:08, Csütörtök
A témával foglalkozó szakbolt nyílt Budapesten, a Gellért tér közelében, ahol egy kávé mellett ismertetnek meg minket a technológiával.

Egy fiatal vegyészmérnök, Nagy Attila Áron egy éves szingapúri tanulás után döntött úgy, hogy 3D nyomtatókkal foglalkozó üzletet nyit. Mivel a nagy gyártók - pl. Makerbot - termékei horribilis áron kaphatóak, ezért kitben kiszállított, összeszerelést igénylő típust (Operor i4) vásárolt, melyet elmondása szerint azért messze nem olyan egyszerű összerakni, mint például egy IKEA-bútort. "Rengeteg problémába ütköztem, és ezeket megpróbáltam kiküszöbölni. Azt szerettem volna, hogy jó minőségű legyen a fej, az elektronika, minden alkatrész. A másik gondom a standard termékekkel, hogy ha bármi elromlik ezekben, akkor vége. Magyarországon soha nem kapunk ezekhez olyan támogatást, mint az Egyesült Államokban, és ez azért még nem olyan kiforrott technológia, ezekben azért előfordul valamilyen hiba" - mondta.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A teremben jelenleg öt nyomtató dolgozik, de már készülnek az újabbak, elmondása szerint fél nap alatt összerakható egy. A nyomtatók oldalfala plexi, de belsejük néhány alkatrészen (pl. a tápegységen) kívül jórészt nyomtatott dolgokból áll. "Nagy előnye a dolognak, hogy könnyű átalakítani és javítani, meghibásodás esetén elég egy új alkatrészt nyomtatni. A részegységeket CNC-maróval roppant nehéz lenne kimunkálni." Az alapterméket egyre komplexebb és ergonomikusabb termékké formálja. "A 3D nyomtató arról szól, hogy alkossunk valamit. Ha veszek egy standard nyomtatót annak az elektronikája zárt, nem lehet módosítani." Saját nyomtatót áfával együtt 300 ezer forintért vehetünk, melyhez szerviztámogatást nyújt.

Klikk ide! Klikk ide!

A világban az újfajta gyártásra több technológia létezik, akár fémet is lehet "nyomtatni" (ilyenkor a felületre szórt fémport lézerrel olvasztják össze), de a legelterjedtebb az általa is használt polytejes verzió, ami elterjedtségét az egyszerű konstrukciónak és az alacsony anyagköltségnek köszönheti. Egyáltalán nem veszélyes, lényege annyi, hogy egy tekercsről folyamatosan adagolt műanyagszálat a fej megolvasztja, és 0,2 milliméter vastag rétegekben egy melegített felületre rakja, ahol az megszilárdul.

Megmutatott egy aprócska, néhány centiméteres emberi fejet is, aminek az elkészítése 2-3 óra volt. Az árazás nem munkaóra alapján, hanem grammonként megy, egy ilyet 3D szkenneléssel 4500 forintért készítenek. A szkennelés csupán néhány perc, ezt egy átalakított iPad tablettel csinálják. Egyszerre egy színben tudnak nyomtatni, a választható paletta 15 körül mozog, de vannak speciális pl. átlátszó, vagy faporral bevont alapanyagok is.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Balra Nagy Attila Áron kezében egy 3D szkennerrel, jobb oldalt a nyomtatás folyamata

Az egyelőre meglehetősen puritán kávézóval az ismeretterjesztés is célja, hogy az emberek megismerhessék a technológiát, megtapogathassák a mintadarabokat. A helyiséget az utcaválasztás ellenére magánszemélytől bérlik; a kerület önkormányzata az évek óta üresen álló Bartók Béla úti kirakatokat nem turkálókkal, hanem kulturális funkcióval akarja megtölteni, de a Gadget Bár nem része ennek. Nagy Attila Áron a helyszín indokául a Budapesti Műszaki Egyetem közelségét említette, ahonnan sokan átjárnak neki segíteni.

A siker gátja a technológia viszonylagos ismeretlensége, és a 3D modellező eszközökhöz szükséges tudás. Tehát hiába ismert előttünk hogy létezik ilyen lehetőség, ha például elveszik a kedvenc társasjátékunkból egy figura, akkor ha nem tudjuk egy erre szakosodott netes adatbázisból annak 3D modelljét letölteni, akkor bizony saját magunknak kell azt megcsinálnunk, illetve beszkennelnünk. A dolog egyszerűsítésére fejlesztettek egy Androidos alkalmazást, amivel egy olcsó táblagépet a nyomtatóhoz csatlakoztatva máris "okosabb", hálózati kapcsolattal kiegészített termékhez jutottak. A programban az alap szerkesztő funkciók és egy mintadarabokat tartalmazó áruház mellett van távoli vezérlés, azaz betöltve egy fájlt bárhonnan elindítható a nyomtatás. A tablet kamerájával folyamatosan figyelhetjük, hogy minden rendben megy-e, és probléma esetén le is állíthatjuk a berendezést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások