Microsoft Flight Simulator 2000 Professional Edition

Microsoft Flight Simulator 2000 Professional Edition

2000. január 21. 00:32, Péntek


Kiadó: Microsoft

Minimum Követelmény: P166, 32MB RAM, 3D gyorsító, Win95/98
Hasonló játékok: Microsoft Flight Simulator 98
Kategória: Repülőgép szimulátor
Forrás: The Adrenaline Vault


A Microsoft kivett egy kis szabadságot és nem fejlesztett 1999-es kiadást az egyik legkelendőbb repülőgép szimulátorukhoz, hogy újjáalakíthassák a formatervezést, és hogy egy sokkal kifinomultabb kiadást nyújthassanak nekünk 2000-ben. Az előző verziót, a Flight Sim 98-at már több mint egy éve adták ki, és a kritikusok nagyon lelkesen fogadták sokoldalúsága, változatossága és földrajzi pontossága miatt. A Microsoft hozzáigazította a különlegesen népszerű sorozatot a 2000-ik évhez, és két verziót kínál számunkra. A rendes 2000-es kiadást és egy professzionális kiadást. A játék alapjában véve ugyanaz mindkét kiadás esetében, azonban a professzionális kiadás pár lenyűgöző fejlesztéssel, extra repülőgépekkel, több várossal, egy repülési dinamika szerkesztővel, továbbfejlesztett kezelőfelülettel és egy átfogóbb kézikönyvvel is dicsekedhet. Az alapok áttekintéséhez mindkét verziót használni fogjuk, de a leírás nagyobb részében a professzionális kiadásra fogunk utalni.

A tapasztalt pilóták már felszállás előtt is észre fognak venni számos változást. A világ adatbázis több mint 20000 repteret, 50 pontosan és részletesen lerenderelt várost tartalmaz. Az időjárási effektek drámai fejlődésen mentek keresztül, és az összes irányítópanelt is szépen feljavították. Az évek során a sorozatot azért csodálták, mert nagyon élethűen tudta szimulálni a különböző terepeket. A 2000-es kiadás büszkén követi ezt a hagyományt. Amint felszálltunk, megcsodálhatjuk mire képes a terep-engine. Magasság és a topográfia hihetetlenül részletes, és ha olyan dolgokat is számításba veszel, mint a látókör és a távolság, a látvány még káprázatosabbá válik. Láthatunk a városokban mozgó kocsikat is, melyek éjszaka fényszórókkal világítják meg az utat. A horizontot igen aprólékosan ábrázolták, és még a csúcsforgalmi időszakot is megfigyelheted, amint San Francisco elhíresült labirintusa fölött repülsz el.

     

Azonban ennek a bőségnek ára is van. Kapcsold be a 16-bites színt és állíts be valamilyen őrült felbontást, mondjuk 1280x1024-et, és így könnyen térdre kényszeríthetsz egy Pentium III Coppermine-os PC-t. Még ezekkel a részletekkel is elhalványul azonban a program a Looking Glass Flight Unlimited sorozata vagy a Terminal Reality FLY!-a mellett. Bár a kritizálást itt egy kicsit vissza kell fogni, mivel egyik előbb említett programban sem járhatunk be akkora világot, mint a Flight Sim 2000-ben, és nem is használhatunk ennyi gépet. A grafika jól szolgálja az engine-r és a repülési dinamikát. A program lehetőséget ad arra is, hogy letöltsük azt a valóságos időjárást, ami éppen ott van, ahol a programban repülünk, így a Flight Sim 2000 nem csak valóságosnak néz ki, hanem olyannak is érződik. Az olyan nehezen megfogható dolgok, mint a turbulenciák, nagyon sokat fejlődtek a korábbi verziókban, de az olyan harci szimulátorok, mint a W. W. II Fighters már megmutatták, hogy van jobb módja is a felhők, a köd és a horizont szimulálására, így a Microsoft próbálkozása nem valami fényes.

     

Az új kiegészítések lenyűgözők, de őszintén szólva van egy olyan érzése az embernek, mintha a régi engine-t látná, és vele együtt a régi hibákat. Az olyan játékok, mint a FLY! jelentős mértékben megemelte a repülőgép szimulátorok külsőségeiben alapnak számító mércét, és a Microsoft új versenyzője ezen a téren egy kicsit ósdinak és darabosnak tűnik. Több száz különböző legördülő menüt és panelt találhatsz, és mindegyik gépnél különbözőek ezek. Bár ezek szépek a kezelőfelület és műszerellátás szempontjából, gyakran útban vannak és sokszor nem látsz tőlük semmit. Gyakran megtörténik, hogy az ablak lezsugorodik egy tízhüvelykes kockává, ami nem túl vonzó egy pilóta számára, aki sok mindent látni akar. Továbbá az alap 2000-es kiadásban elég kevés új gép van és azok is szegényesek. Bedobták az új 777-es Jumbo Jet-et, akárcsak a népszerű Concorde-ot. A professzionális kiadás szélesebb palettája sokkal szebb és értékesebb.

     

A Flight Sim sorozat rendelkezik a legbuzgóbb követőkkel a játékok közül, és ezek az emberek nagyon szívesen fogják fogadni a 2000-es kiadás ismerős részeit. Azonban az újonc pilótáknak még a kézikönyv sem tudja igazán elmagyarázni, hogyan kell repülni, különösen a különböző repülőgépekkel. Bár nem vagyok szakértő, elég sok szimulátorral repültem már, hogy észrevegyem, a Microsoft szeret innen-onnan lefaragni, ha a repülés modellezésről van szó. Néhány repülő meglehetősen hasonlóképpen repül, és néhány gép túlságosan stabil. Nincs elég zaj sem és az egész élmény meg sem közelíti a Flight Unlimited III-at vagy a FLY!-t.

     

Mindezek ellenére a Microsoft remek munkát végzett, mivel megmaradt annál, amihez ért. Már most is le lehet tölteni újításokat, és ha a Flight Sim 98 egy jelzés volt arra, hogy mit várhatunk, úgy érzem sok minden új jöhet még. A Microsoft sorozatának legnagyobb erősségei mindig is a változatos gépek, a sokféle helyszín és a rengeteg repülőtér voltak. Szinte minden jelentősebb méretű repülőtér belekerült a 2000-es kiadásba, és elég jó szórakozást nyújt elrepülni a világ ismeretlenebb tájaira, miközben olyan városokat is megnézhetünk, mint Párizs, London vagy Berlin. Összességében a Flight Sim 2000 szép újításokat tartalmaz, és mindvégig hű marad a jól megalapozott hagyományhoz.

     

     


Grafika:A Flight Simulator 2000 grafikája külön jutalom a szimulátor rajongóknak. A legtöbb komoly kedvelőt jobban érdekli, hogyan lehet kezelni a repülőgépet, mint az, hogy milyen részletesen vannak kidolgozva, de örömmel jelenthetem, hogy a külcsín lényegesen fejlettebb lett, és most először, a látvány nem szorult háttérbe a repülési modellhez képest. Mindegyik gép műszerezettségének kidolgozása tiszta, rövid, és egyszerűen leolvasható. A terep kidolgozása is nagyon megnyerő, erre bizonyíték a kitörő vulkán Hawaii-n és a csorbán hóval borított Rocky Mountains csúcsai. Az időjárás effektek is jól elkészítettek és a folyamatos figyelem a valósághű tájékozódási pontokhoz bámulatra méltó.

Az egyik legjobb mulatság a fejlesztett kidolgozás a városokban és azok környékén. A város főbb épületei jól felismerhetőek, mint a Big Ben Londonban és a Buckingham Palota, és a New York-i Empire State Building és a Szabadság szobor. Azok a helyszínek, amelyeket eddig csak televízíóban és mozifilmekben láttál, kicsit közelebb kerülnek hozzád. Azonban, van pár hátrány is. A fejlesztések ellenére is korlátoznod kell a bekapcsolt tulajdonságokat. Az elfogadható kinézet nagy felbontásokban rendkívül erős számítógépet igényel, amilyen egy átlagos felhasználónak nincsen. Ezzel együtt az összes látványosság a Flight Simulator 2000-ben nem hasonlítható össze az olyan fotóminőségű játékokkal, mint pl. a FLY!

Kezelőfelület: A kezelőfelület egy fontos dologgal látszik bővülni, a gyakorló küldetésekkel. A kezdők most kaphatnak gépen belül utasításokat és egy csomó segítséget, amivel egy valódi pilótává válhatnak. A gyakorló küldetések kellemesek és a tapasztalatlan játékosokat nagyon segítik, de ez nem minden, ami lehetne. A sorozat veteránjai észre fogják venni, hogy valójában semmilyen billentyű lenyomás vagy joystick mozgás nem változott a Flight Sim 98 óta, ámbár a tanuló pályák inkább köszönhetőek az egyre többféle repülőgépnek. A Windows stílusú kezelőfelület ismerős és erőteljes, és jó, hogy ennél maradtak. A professzionális változat jobb kézikönyvet és küldetés szerkesztőt biztosít, amely sokkal nagyobb értéket ad a játéknak.

Játékmenet:A berepülhető terület mennyiségével és a rendelkezésre álló nagyszámú géppel a Flight Simulator 2000-nek nagy játszhatósági értéke van. A sokszámú változtathatóság, mint a helyszínek, időjárás, közlekedés és a repülhető gépek számtalan szituációt kreálhatnak. Online játék más valódi pilótákkal csak az élményt növeli, és a Microsoft kódja jóval jobb az MSN Gaming Zone-ban, mint az előző kiadásokban. A szabad repülés az, amiért a legtöbb ember ezzel a játékkal játszik, és ezen a téren erős is. Jó lenne, ha több előre megírt jelenet és határozott küldetés lenne, míg ezek alapszinten léteznek, nem a játék erősségei.

Hangeffektek:A hanghatások valóban eredetiek, beleértve az összes kommunikációt a toronyból és a repterek felöl. Az előadó beszéde az új gyakorló küldetésekben nagyon jó, kellemes hallgatni és könnyű megérteni. A repülés közben hallható hangok nagyon valóságosak és míg a legtöbb játékos ezt értékelni fogja, nem sok izgalom társul a Cessna motorhangjához.

Zene: Ez az osztályozási feltétel nem értékelhető annak hiánya miatt.

Intelligencia és Nehézség:Mint a legtöbb civil repülésszimulátorban, itt sincs igazi mesterséges intelligencia, habár ebben az esetben, vannak más civil gépek, amelyek minden különálló reptér irányítótornya körül szállnak. A mesterséges intelligencia más szemszöge kapcsolódik ahhoz, hogy hogyan viselkednek a gépek a valódi példányukhoz képest. Mint bármely szimulátorban, amely többféle gépet vonultat föl ahelyett, hogy egyre koncentrálna, kompromisszumos megoldás és a tulajdonságok duplázódnak a többféle gépekben. Azonban a legtöbb esetben a Flight Simulator 2000 kitünő munkát végez a valósághű repülési modelljével minden gép és helikopter esetében. Megszemlélve a nehézségi szintet, egy csomó módosítható találat van, amely azzal kapcsolatos, hogyan repüljön a gép, és hogy milyen könnyű vagy nehéz legyen sikeres pilótának lenni. Az új gyakorló mód szintén nagy segítség, tehát a Flight Simulator 2000 az egyik legjobb választás ebben a műfajban. Mint mindig, a Flight Sim 2000 a hardcore játékosok számára készült.

Összegzés:Élvezetes az az idő, amelyet a Microsoft Flight Simulator 2000 Professional Edition-el töltesz, és úgy érzed, ez egy méltó örökös. Sokak szerint tetszetősebb lett volna a fotóminőségű terep, és egy új motor is kellene, de összeségében, a tulajdonságok és a repülési modellek kijavítják a játékot. Határozott oka van, hogy a professional edition-t válasszuk, mivel jóval többet kínál kevés pluszpénzért. Ez egy nagyszerű játék haladóknak és kezdőknek egyaránt, és elég mélység van benne ahhoz, hogy fenntartsa az élettartamát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások