Eltérő tapintást nyújthatnak a jövő érintőképernyői

Eltérő tapintást nyújthatnak a jövő érintőképernyői

2014. augusztus 9. 18:14, Szombat
A Microsoft a szoftveres alkalmazásoktól függő eltérő tapintással egészítené ki a megszokott kijelzőket.

A sajtóban folyamatosan megjelenő beszámolók alapján számos érdekes technológia igyekszik kiegészíteni a hordozható eszközökön mára megszokottá vált felhasználói élményt, a Microsoft pedig ezen a téren sem szeretne lemaradni. A jelek szerint egy olyan megoldáson dolgoznak, amely a szoftvertől függően eltérő tapintást nyújtana, megkönnyítve ezzel a megfelelő használatot.

A Microsoft Research által közölt bejegyzésben arról olvashatunk, hogy az érdekes technológia egyelőre a „haptikus visszacsatolás” néven fut, ez pedig nem más, mint egy dinamikusan változó tapintású érintőképernyő, pontosabban a megszokott kijelzők egy új dimenzióban történő kiegészítése. Az elgondolás abból indul ki, hogy a kijelzőn megjelenő alkalmazások és eltérő felületek által nyújtott különböző tapintások révén még pontosabbá és kényelmesebbé tehetnénk a hordozható eszközök vezérlését, és míg jelenleg a legtöbb feladatban a szemünkre vagyunk utalva, addig a jövőben ezt a tapintás új érzése egészítené ki.

A kívánt hatás elérése több eltérő technológia révén is megvalósítható. Szóba jön itt egy további anyag (réteg) közbeiktatása, amely a megfelelő töltés által meghajlik, ezzel érzékeltetve az eltérő felületet, de az elektrosztatikus vibrációval az ujj és a kijelző közti levegőt is rezegtethetnénk, ezzel keltve (hamis) tapintási érzetet. Mivel a technológiával már korábban is kísérleteztek, néhány korai visszajelzés a rendelkezésünkre áll, ezek alapján a megoldás némileg megtévesztő, illetve olykor zavaró is lehet, de a Microsoft egy nemrég elkészült tanulmányra hivatkozik, amely kimutatta, hogy a Surface billentyűk esetében a felhasználók pontosabban gépeltek, amennyiben a gombok leütésénél jelen volt a megszokott (és elvárt) érzés.

Az még nem teljesen világos, hogy a megoldás mennyivel növelné a hordozható kijelzők árát, itt nyilván további kutatásra és a technológia tökéletesítésére lesz szükség.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások