Jumbo Jet méretű drónokat készítene a Facebook

Jumbo Jet méretű drónokat készítene a Facebook

2014. szeptember 28. 03:14, Vasárnap
A közösségi platform nem aprózza el a célkitűzéseit, azonban kérdéses, hogy azok megvalósíthatók-e.

A társaság legújabb elképzelése az, hogy hatalmas robotrepülőgépek segítségével biztosítana internethozzáféréseket a világ távoli régióiban. A Facebook ötletéről az NBC News és a The Verge számolt be. Yael Maguire, a Facebook Connectivity Lab nevű részlegének vezetője azt nyilatkozta, hogy az alkalmazandó drónok akkorák lesznek, mint egy Boeing 747-es, ugyanakkor a súlyuk azoknál jóval kevesebb lesz.

A részleget márciusban hozta létre Mark Zuckerberg és a feladata az, hogy új technológiákat fejlesszen ki az Internet.org számára. Az Internet.org-ot Zuckerberg tavaly augusztusban hívta életre, azért, hogy mindenki internethozzáféréshez juthasson. Azonban nem mindenki volt elragadtatva az ötlettől.

Mint most kiderült, a robotrepülőgépek hónapokat is tölthetnének a levegőben anélkül, hogy akár csak egyszer is le kellene szállniuk. Mindez azt jelentené, hogy a járműveknek ennyi időt kellene kibírniuk utántöltés és karbantartás nélkül. A drónok nagy magasságban repülnének, hogy elkerüljék mind a polgári légi közlekedést, mind pedig az időjárási hatásokat. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a robotrepülőgépek mikor emelkednének fel először a levegőbe. A tervek szerint az első tesztekre az Amerikai Egyesült Államokban már jövőre sor kerülhet. A Facebook azt tervezi, hogy egy megfelelően képzett személy akár 100 jármű irányítását is elvégezheti majd.

A projekt kapcsán ugyanakkor számos probléma merülhet fel, például gondot okozhatnak az egyes országok eltérő légi közlekedési szabályai. Maguire egébként meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott a program megvalósíthatóságával kapcsolatban. Elismerte, hogy jelenleg sem a meghajtórendszerek, sem a napenergiával kapcsolatos technikák nem annyira kiforrottak, hogy megvalósíthatók legyenek a Jumbo Jet méretű drónok, sőt, még alkalmas prototípusok sem léteznek. A jelenlegieknél sokkal nagyobb teljesítményű és méretű akkumulátorokra lenne például szükség, és a tervezett 18 000-27 000 méteres repülési magasságot szintén figyelembe kellene venni a robotrepülőgépek megtervezésénél.

A Facebook kapcsán márciusban vált ismertté, hogy drónokkal szolgáltatna internetet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások