Mindenre kíváncsi a Windows 10 előzetes kiadása

Mindenre kíváncsi a Windows 10 előzetes kiadása

2014. október 7. 13:09, Kedd
A felhasználók egy része aligha fog örülni a Windows 10 egyik újdonságának, mellyel a végleges kiadást akarják hibamentessé tenni.

Amikor a Microsoft bemutatta az operációs rendszert, akkor az emberek az új funkciókra összpontosítottak, holott az igazi újítások a Start menü és a kezelőfelület alatt vannak. A bejelentés után néhány nappal derült ki, hogy a cég a Windows 10 előzetes verziója segítségével gyakorlatilag a felhasználók minden tevékenységét naplózhatja.

Az operációs rendszer gyakorlatilag minden információra igényt tart, beleértve a neveket, a e-mail címeket, beállításokat, a böngészési előzményeket, sőt, akár az összes szöveges és hangos bejegyzést is. Nem véletlen, hogy ezek után a The Inquirer a Windows 10 előzetes változatát billentyűleütés-figyelő programnak nevezte.

Az már korábban ismertté vált, hogy a Windows 10 tesztelési időszakában alkalmazásra kerül az Asimov nevű új telemetriai rendszer is. Ez felel majd a széles körű adatgyűjtésekért, amelyek célja az, hogy a Windows operációs rendszert jobbá tegyék. Az információgyűjtés kiterjed arra is, hogy az adott személy miként használja a szoftvert. A Microsoft hasonló módszert választott az Xbox One beszédvezérlésének tesztelésére is, az akkor komoly tiltakozásokat váltott ki.

Fontos ugyanakkor, hogy a Microsoft a felhasználási feltételekben felhívja a figyelmet az adatgyűjtésekre, emellett a konszern nem ajánlja, hogy a felhasználók a mindennapi feladatok elvégzése során is támaszkodjanak a Windows 10 előzetes verziójára. A Windows 10 végleges változata ugyanakkor elvileg már nem fogja tartalmazni az Asimov telemetriai rendszert.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások