Keresztlicenc-megállapodás az LG és a Google között

Keresztlicenc-megállapodás az LG és a Google között

2014. november 7. 16:49, Péntek
A két cég szorosabbra fűzi együttműködését, egy évtizeden át elkerülik a jogi vitákat.

Idén januárban jelentette be a Google, hogy keresztlicenc-megállapodást kötöttek a Samsung illetékeseivel, amelynek eredményeként a szoftveres, valamint a hardveres szférát gyakorlatilag uraló két cég szövetsége erősödött tovább. Most egy újabb partnerrel sikerült tető alá hozni egy hasonló szerződést, szintén egy teljes évtizedre szólóan.

Az LG és a Google az utóbbi években több fontos projektben együttműködött, a mostani döntés eredményeként azonban leszögezhetjük, hogy 10 éven keresztül szinte biztosan elkerülik majd az esetleges jogi vitákat, hiszen azokat a keresztlicenc-szerződés keretein belül előzik meg. A megállapodás révén mindkét fél felhasználhatja a másik cég szabadalmait, és bár az ezzel kapcsolatos pontos részletekről egyelőre hallgatnak, máris több lehetséges verzió látott napvilágot. Érdemes ezeken gyorsan végigfutni, hogy némi fogalmunk legyen arról, mi is várható a hordozható eszközök piacán.

Valószínűnek tűnik, hogy mindkét cég „kikölcsönözné” a másik partner által levédett szabadalmakat, hogy az újonnan kifejlesztett és piacra dobott hardveres és szoftveres fejlesztéseknél elkerüljék az esetleges vitákat, a bírósági pereket. Ezzel komoly összegeket, időt és erőforrásokat szabadítanak fel, illetve mentesítenek a jogi küzdelem terhei alól, de az is lehetséges, hogy a Google ily módon szeretné garantálni, hogy az LG ne vándoroljon túl messzire az Android hivatalos fejlesztési menetrendjétől, annak általános irányától (ezt alternatív szoftverek felkarolásával tehetnék meg a legegyszerűbben, bár a Samsunggal ellentétben az LG eddig is jóval kisebb lelkesedéssel igyekezett a Google alkalmazásait saját megoldásaival helyettesíteni).

A megállapodás a termékek és technológiák széles körét fedi le, az ezzel kapcsolatos részleteket azonban csak később ismerhetjük majd meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások