Növelné az adó­kedvezményeket Írország

Növelné az adó­kedvezményeket Írország

2014. november 6. 12:36, Csütörtök
Ugyan Írország bezárja a korábban sokat támadott adózási kiskaput, de ugyanazzal a lendülettel meg is nyit egy újat.

Mint arról beszámoltunk, az új törvény megszünteti a cégek számára az úgynevezett "dupla ír holland szendviccsel" (Double Irish with a Dutch Sandwich) becenevű rendszer használatának lehetőségét, ezzel párhuzamosan azonban lehetővé fogja tenni, hogy a társaságok egy új adókedvezménnyel éljenek. A jogszabály értelmében ugyanis a vállalatoknak nem kell adózniuk a szabadalmakból, a licencekből és más szerzői jogi bevételekből származó jövedelem után. Írországban a vállalatoknak jelenleg a szabadalmi és licencdíjak 20 százaléka után kell adót fizetniük. Az is könnyebbséget jelenthet, hogy az ügyféllistákat is besorolják a szellemi tulajdon kategóriába.

Az új törvény részét képezi a jövő évi ír költségvetésnek és hozzájárulhat ahhoz, hogy a külföldi óriáscégek számára továbbra is vonzó befektetési és adózási célpont legyen az európai uniós tagállam. Jim Stewart, a dublini Trinity College professzora úgy nyilatkozott, hogy az adókedvezményeket nem építették le, sőt, a jövő évi költségvetésben inkább kibővítették az adókedvezmények körét. Az ír parlament a jövő héten tárgyalhat a jogszabály-tervezetről és a végleges szöveget ez év végéig fogadhatják el.

Az ír adóhivatal dokumentumai szerint a szabadalmi és a licencdíjakból származó bevételekre vonatkozó adókedvezményt 2012-ben 249 cég vette igénybe és ezáltal 108 millió euró adót nem kellett befizetniük. Feargal O'Rourke, a PricewaterhouseCoopers írországi adórészlegének vezetője szerint egyértelműen olyan adózási környezetet akarnak teremteni a döntéshozók, amelynek a segítségével az országba csábíthatják a szerzői jogi bevételeket.

Az ír kormány október közepén jelentette be, hogy eltörli a korábban sokat támadott és az IT-konszernek által kihasznált adókedvezményt, a jelenlegi szabályozások azonban csak 2020-tól veszítik hatályukat. Michael Noonan ír pénzügyminiszter már akkor jelezte, hogy a szabadalmakból származó bevételek nagyobb részben adómentesek lesznek, mert Írország adóparadicsom akar maradni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások