Kihirdették az idei Oscar-jelölteket

Kihirdették az idei Oscar-jelölteket

2015. január 16. 07:24, Péntek
Papírforma, papírforma, papírforma, papírforma és egy meglepetés. Aki eddig nem volt tisztában azzal, hogy mely filmeket kell megnéznie, most végre megtudja.

Hány filmet láttál az idei Oscar-jelöltek közül?
Egyet sem.
Csak egyet.
Kettôt vagy hármat.
4-6-ot.
Majdnem mindet.
Az összeset.
Chris Pine, Alfonso Cuarón és J.J. Abrams, valamint az amerikai filmesek akadémiájának elnöke, Cheryl Boone Isaacs bejelentette a 87. Oscar-díj jelöltjeit. A díjkiosztó gálát Neil Patrick Harris műsorvezetésével február 22-án fogják rendezni és több mint 225 tévés piacon közvetítik élőben az aranyszobrok átadását - többek között itthon is, az HBO-nak köszönhetően. Idén sem került új kategória a kínálatba, s ismét zömében öt jelöltet találunk kategóriánként, mindössze a legjobb film címért versengők vannak többen, szám szerint 8-an (a fő kategóriás jelöltek száma nem meghatározott, csak 10-ben maximált). Pár, túlzottan speciális kategóriában a hagyomány alapján, csak 3 nominált van.


Mint általában, az Oscar-jelölések most is papírforma-eredményeket hoztak, inkább csak az volt a kérdés, hogy a korábbi díjátadók által kiemelt 10 film mindegyike megkapja-e a legjobb filmes jelölést, vagy "szokás szerint" csak 9-nek jut nomináció? S ha utóbbi szcenárió következik be, akkor melyik alkotás esik ki a kedvezményezettek közül. Nos, végül 8 legjobb filmes jelölt lett, a Holtodiglan és a rendezői jelölése ellenére a Foxcatcher nem kapott nominációt.

Papírformáról pedig azért is beszélhetünk, mert mostanra már szinte minden szervezet átadta a díját, s az Oscar, sokak vélekedésével ellentétben egy cseppet sem különleges, nem "egyéniség", az aranyszoborra 95%-ban azok a filmek és filmesek esélyesek, akik az eddigi majdnem száz díjátadón is az élbolyban voltak. Meglepetésként mindössze Jake Gyllenhaal hoppon maradását, a Selma majdnem totális távolmaradását, valamint az Ida operatőri jelölését lehet elkönyvelni, hiszen elég ritka, hogy nem angol nyelvű produkció az idegen nyelvű kategórián kívül is kapjon jelölést.

A tavalyi filmek közül a legtöbb jelölést, kilencet A Grand Budapest Hotel ls a Birdman kapta - előbbi érdekessége, hogy a film nem a díjszezonban került bemutatásra, hanem az év első felében. A legtöbb kategóriában természetesen a legjobb film díjára is esélyes produkciók készítői, közreműködői kaptak nominációkat, mindössze kevés kivétel akad. Közöttük ott van például Meryl Streep, akinek a "kötelező" jelölése pontosan jelzi, hogy a színésznők között mennyire nem volt sok kiemelkedő alakítás a tavalyi felhozatalban, Julianna Moore sikerére nem is érdemes fogadni, hiszen az ember a fogadóirodáktól maximum az általa rá feltett tétet kapja vissza. (J.K. Simmons győzelmi esélyei is majdnem hasonlók.)

Az egyetlen magyar "érdekelt", a rövid animációs kategória elődöntőse, Bucsi Réka filmje, a Symphony No. 42 sajnos nem kapott jelölést. Íme a legfontosabb kategóriák jelöltjei, az összes többit az Oscar-díj honlapján lehet elolvasni

Legjobb film

Sráckor
A Grand Budapest Hotel
A mindenség elmélete
Kódjátszma
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Selma
Whiplash
Amerikai mesterlövész

Legjobb rendező

Alejandro González Iñárritu - Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Richard Linklater - Sráckor
Bennett Miller - Foxcatcher
Wes Anderson - A Grand Budapest Hotel
Morten Tyldum - Kódjátszma

Legjobb férfi főszereplő

Eddie Redmayne - A mindenség elmélete
Benedict Cumberbatch - Kódjátszma
Steve Carell - Foxcatcher
Bradley Cooper - Amerikai mesterlövész
Michael Keaton - Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Legjobb női főszereplő

Marillon Cotillard - Két nap, egy éjszaka
Felicity Jones - A mindenség elmélete
Julianne Moore - Still Alice
Rosamund Pike - Holtodiglan
Reese Witherspoon - Vadon

Legjobb férfi mellékszereplő

Edward Norton - Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
J.K. Simmons - Whiplash
Mark Ruffalo - Foxcatcher
Ethan Hawke - Sráckor
Robert Duvall - A bíró

Legjobb női mellékszereplő

Patricia Arquette - Sráckor
Laura Dern - Vadon
Emma Stone - Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Meryl Streep - Vadregény
Keira Knightley - Kódjátszma

Legjobb idegen nyelvű film

Leviatán
Ida
Eszeveszett mesék
Timbuktu
Tangerines

Legjobb animációs film

Így neveld a sárkányodat 2
Hős6os
Doboztrollok
Song of the Sea
Kaguyahime no monogatari


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások