YouTube - a Flash helyett jöhet a HTML5

YouTube - a Flash helyett jöhet a HTML5

2015. február 2. 15:51, Hétfő
A jövőben a legtöbb böngésző már támogatni fogja a videomegosztó esetében a HTML5 használatát.

A YouTube fejlesztőcsapata bejelentette, hogy a HTML5-videók megjeleníthetővé válnak a Chrome, az Internet Explorer 11, a Safari 8 és a Firefox böngészőkben, az utóbbi esetében az aktuális béta verziókban. A szükséges technikák ugyanakkor túlmutatnak a böngészőkben való felhasználáson és televíziókban, illetve más streaming-megoldásokban is alkalmazzák őket.

Az egyik legfontosabb lépés a Media Source Extensions támogatása volt, aminek segítségével olyan videók is streamelhetők a HTML5 bevonásával, amelyek bitrátája változó. Így a YouTube önállóan módosíthatja a felvételek felbontását, ezáltal pedig globálisan az adatok pufferelése 50 százalékkal, az erősen leterhelt hálózatokban pedig 80 százalékkal csökkenthető. A videomegosztó platform immár használhatja a VP9 videokodeket is és jobb minőség mellett 35 százalékkal csökkenthető a szükséges sávszélesség. Ráadásul így lehetővé válik, hogy többen láthassák a 4K-felvételek megjelenítését vagy a HD-videók 60 fps-sel való streamelését.

A változtatásokhoz szükség volt az Encrypted Media Extensions bevezetésére és használatára is. Ennek köszönhetően digitális másolásvédelmet lehet alkalmazni a különböző tartalmak esetében, így a YouTube létrehozhat egy platformfüggetlen HTML5-lejátszót. A Webrtc miatt pedig a felhasználók a saját tartalmaikat is valós időben streamelhetik és egy új alkalmazásprogramozási felületnek köszönhetően lehetséges a HTML5-anyagok teljes képernyős megjelenítése is.

Tavaly novemberben a World Wide Web Consortium (W3C) hivatalosan is ajánlással látta el a HTML5-öt, így jelölve a kapcsolódó specifikáció véglegesítését. A fejlesztés egyik célja volt, hogy feleslegessé tegyék az Adobe Flash és más, hasonló kiegészítők használatát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások