Európában rajtol el az első Ubuntu okostelefon

Európában rajtol el az első Ubuntu okostelefon

2015. február 8. 10:30, Vasárnap
Mégpedig egy már piacon lévő középkategóriás készülékkel, korlátozott mennyiségben.

Legutóbb csaknem egy évvel ezelőtt írtunk a brit Canonical mobil szegmenssel kapcsolatos terveiről, azóta azonban nem sok fejleményről számolhattunk be a cég háza táján. Most végre valóban megjelenik az első ilyen okostelefon, igaz, egyelőre csak korlátozott mennyiségben.

A hivatalos közleményből kiderül, hogy a cég választása egy meglévő, most is kapható középkategóriás készülékre esett, amely eredetileg a spanyol illetőségű BQ jóvoltából jelent meg. A BQ Aquaris E4.5 egy mainstream megoldás, amely 4,5 hüvelykes IPS-kijelzőt kapott, qHD, vagyis 960 x 540 pixel felbontással, egy 1,3 GHz-en futó MediaTek chip, 1 GB RAM, egy alapesetben 8 GB-os belső tároló, egy 8 megapixeles hátoldali dual LED flash és egy 5 megapixeles előlapi kamera, valamint egy 2150 mAh-s akkumulátor társaságában.


A dual-SIM opció elérhető lesz a készüléken, míg a szoftveres funkciókat ezúttal az Ubuntu szolgáltatja majd, nagyjából a megszokott, a piacon lévő riválisokhoz hasonló kezelőfelületen, ám kiegészítve azt a lokáció és a keresett tartalom alapján automatikus módon ajánlott helyszínekkel, lehetőségekkel, szolgáltatásokkal. A telefont a Canonical egyelőre saját internetes boltjában árulja majd, mégpedig kizárólag az előre kijelölt napokon, így csak korlátozott mennyiségben juthatunk majd hozzá a fejlesztéshez – az ár 170 euró.

A cég már korábban megállapodást kötött a kínai Meizuval, mivel azonban az erre kijelölt MX3 okostelefon után már az MX4 és MX4 Pro is megjelent, a menetrend valószínűleg megváltozott.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások