Megjelent az Android 5.1

Megjelent az Android 5.1

2015. március 10. 16:23, Kedd
A Google az Apple rendezvényével egy időben tette elérhetővé szoftverének új változatát.

Az Android 5.1-es verziója már jóval korábban felbukkant a világhálón, a Google ugyanis igyekezett előre felkelteni az új generációra váltó felhasználók érdeklődését. A megjelenést az Apple rendezvényére időzítették, nem véletlenül, hiszen éppen ekkor vált elérhetővé az iOS 8.2-es verziója is, így a mobil operációs rendszerek küzdelme szünet nélkül folytatódhat, immár az új változatokkal.

Az Android 5.1 a hivatalos blogbejegyzés szerint három főbb újítással érkezik. Először is, végre elérhetővé válik a több SIM-kártya támogatása, vagyis a megfelelő készülékek használói a jövőben kényelmesebben (minden külső szoftver nélkül) oszthatják meg egymás között ezen kártyákat, illetve egyazon felhasználó egyszerre több szolgáltató ajánlatait veheti igénybe – egyszerre akár három kártyával, ahogy arra korábban láthattunk néhány példát. A Device Protection ezzel egy időben az okostelefonok nagyobb biztonságáért felel, megjelenésével ugyanis lehetőségünk lesz a saját Google-fiókunkba történő belépéshez kötni az ellopott telefonok használatát, akár a gyártói beállítások visszaállítása esetén is.

Ezzel nyilván csökkenni fog a tolvajok aktivitása, bár a funkció az első körben (a Nexus 6 és Nexus 9 mellett) csak azon telefonokon lesz elérhető, amelyek megjelenésük pillanatában az új szoftverre támaszkodnak. Hosszabb távon a többi megoldáson is elérhetővé válhat a nagyobb biztonság, ám ehhez némi időre és további munkára lesz szükség. A harmadik nagy változás a HD-hanghívások támogatása, ezzel még jobb minőségben telefonálhatunk majd, legalábbis azon készülékek és szolgáltatói hálózatok felhasználásával, amelyek szintén támogatják a HD Voice opciót.

A Google a Nexus 5, a Nexus 7 Wi-Fi, valamint a Nexus 10 esetében elérhetővé tette a szükséges firmware-t, ezeket a felhasználók már most letölthetik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások