Mobil operációs rendszert készít Oroszország

Mobil operációs rendszert készít Oroszország

2015. május 22. 18:39, Péntek
Az okostelefonokra szánt szoftver megalkotásának célja a nyugati technológiáktól való függőség csökkentése.

Nyikolaj Anatoljevics Nyikiforov orosz távközlési és tömegkommunikációs miniszter ismertette a legújabb terveket, amelyek alapján Oroszország a Sailfish OS operációs rendszeren alapuló programot fejlesztene ki. Az új szoftver az Android és az iOS vetélytársa lehet. A Sailfish egy nyílt forráskódú operációs rendszer, amelyet a Jolla nevű finn mobiltelefon-gyártó készít.

Az RBC orosz újság arról írt, hogy a Jolla munkatársai a hónap elején találkoztak az orosz IT-ipar képviselőivel, hogy megegyezzenek az együttműködés alapelveiről. Nyikiforov azt szeretné, hogy ha Oroszország a következő tíz év során 50 százalékkal csökkenteni tudná a nyugati technikától való függőséget. Jelenleg a használt technika 95 százaléka származik nyugati forrásokból. Oroszország biztonságos és megbízható terméket akar megalkotni, amelynél kizárható, hogy az amerikai titkosszolgálatok manipulálhatják.

Nyikiforov egy évvel ezelőtt arra szólította fel a fejlesztőket, hogy hozzák nyilvánosságra a programjaik forráskódjait. Az orosz kormány azt akarta megvizsgálni, hogy az egyes termékek tartalmaznak-e kiskapukat vagy hiányosságokat. Többek között az Apple és az SAP megtagadta ezt a kérést. A Sailfish piaci részesedése Oroszországban jelenleg 0,5 százalék, ezzel a Windows Phone és a Blackberry mögött is le van maradva. A Jolla már most is együttműködik a Yandex céggel, amely külön alkalmazásboltot is üzemeltet az operációs rendszerhez.

Nyikiforov úgy vélte, hogy az új szoftver sikere elsősorban attól függ, hogy mennyire jól fogadják majd a fogyasztók és a készülékgyártók. Az orosz kormány úgy biztosítja a megfelelő programellátottságot, hogy helyi fejlesztőknek fizet azért, hogy az alkalmazásaikat a Sailfish OS-re is elérhetővé tegyék.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások