Ősi vírusok jöhetnek elő az északi jég olvadásával 

Ősi vírusok jöhetnek elő az északi jég olvadásával 

2015. szeptember 10. 12:32, Csütörtök
Az északi-sarki jég olvadása veszélyes ősi vírusok felbukkanását eredményezheti.

Nemrég olvashattunk a NASA azon figyelmeztetéséről, miszerint komoly veszélyben vannak a tengerparti városok, hiszen a jég olvadása, illetve a tengerszint ennek köszönhető megemelkedése miatt számos metropolisz hatalmas károkat lesz kénytelenek elszenvedni, ez pedig nemcsak anyagi, de egyéb szempontokból is katasztrofális lehet. Ez azonban csak a probléma egy szelete, a szakemberek ősi vírusok felbukkanásától is tartanak.

Azt a témával foglalkozó kutatók jó ideje tudják, hogy az örök jég fogságában nemcsak ember alkotta eszközök, de olyan ősi vírusok is megtalálhatók, amelyek némelyike akár az emberre is veszélyes lehet. Számos eltérő példányt találtak már az Északi-sarkon, és bár ezek jó része nem jelent fenyegetést ránk nézve - hiszen például a herpesz és a himlő elődeit itt eddig hiába kerestük -, könnyen előfordulhat azonban, hogy olyan példányokra bukkanunk, amelyek sok ezer év után is valódi problémát okozhatnak. Egy most közölt tanulmányban például megemlítik, hogy a Mollivirus sibericum (amelynek korát 30 ezer évre teszik) modern amőbákat is megfertőzhet, ez pedig aggodalomra ad okot.

A szakemberek eddig többnyire nagyobb, 0,5 mikronnál hosszabb vírusokat találtak az örök jég területén, de azt is tudjuk, hogy a régió egyes tavaiban ennél jóval kisebb példányok is előfordulnak. A veszélyt nem pusztán a globális klímaváltozás, illetve az ennek részeként megfigyelhető felmelegedés jelenti, hanem az északi-sarki területek gazdasági szempontból történő kiaknázása, különös tekintettel az olajkutatásra, amely szintén ősi, akár halálos vírusok elszabadulását eredményezheti.

A tanulmányt összeállító csoport vezetője, Jean-Michel Claverie, ezért fokozott óvatosságot ajánl, ennek hiányában ugyanis végleg eltűntnek, legyőzöttnek hitt vírusok (lásd himlő) újbóli felbukkanását okozhatjuk, nagyon is komoly következményekkel.

Listázás a fórumban