Milliárdokba kerülhet a Volkswagen bakija

Milliárdokba kerülhet a Volkswagen bakija

2015. szeptember 21. 10:00, Hétfő
A gyártó azzal reklámozta a dízelautóit az Amerikai Egyesült Államokban, hogy azok különösen környezetbarát modellek, azonban ez nem teljesen igaz.

Mint kiderült, csak akkor igaz a környezetbarát jelző ezekre a gépkocsikra, ha terhelési tesztnek vetik alá azokat és egy szoftver korlátozza a teljesítményüket. A konszern egy program segítségével játszotta ki a kibocsátott gázok értékeinek mérését. Így a teszteken sokkal jobb értékeket lehetett kimutatni, mint a mindennapi használat során. A Volkswagen ezért rendkívül komoly büntetésre számíthat.

A trükközés egyik következménye az imázskár, de az talán még nagyobb probléma, hogy az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) is eljárást indított az ügyben. A társaság a legsúlyosabb esetben akár járművenként 37 500 dollár büntetést is fizethet. Miután eddig az ügyben legalább 482 000 autó érintett, így a pénzbüntetés elméletileg akár több mint 18 milliárd dollár is lehet.

Ferdinand Dudenhöffer szakértő azt mondta, hogy az eljárás súlyos következményekkel járhat, hiszen a drasztikus büntetés mellett az ügyfelek is kártérítési pereket indíthatnak a gyártó ellen. Éppen ezért az esetet nagyon komolyan kell vennie a vállalatnak és nem csupán a kifizetendő hatalmas összeg miatt. Dudenhöffer szerint az ügy a teljes német autóiparnak komoly károkat okozhat, hiszen az elmúlt években a Daimler és a BMW is azt hirdette az USA-ban, hogy a dízel egy tiszta technológia.

Cynthia Giles, az EPA képviselője kifejtette, hogy ha valaki ilyen eszközöket használ azért, hogy kijátssza a környezetvédelmi szabványokat, akkor illegális dolgot tesz és ez fenyegetést jelent a közegészségügy szempontjából. Az ügyben érintettek a Volkswagen 2009 és 2014 között forgalomba hozott dízelmodelljei (Jetta, Beetle, Audi A3, Golf, Passat), s nem zárható ki, hogy a botrány tovább fog gyűrűzni. A hivatal ugyanis kiterjeszti a vizsgálatokat és ennek során könnyen további esetekre is fény derülhet.

Martin Winterkorn, a gyártó első embere bocsánatot kért a történtekért. Hozzátette, hogy tudják, hogy elveszítették az ügyfeleik és a közvélemény bizalmát. Egyúttal bejelentette, hogy belső vizsgálatot rendelnek el.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások