Lézer kerül az Avenger drónokra 

Lézer kerül az Avenger drónokra 

2015. szeptember 30. 11:15, Szerda
A gyártó lézerrel egészítené ki a meglévő drónokat, hogy még hatékonyabbá tegyék őket.

A drónok egyre gyakrabban tűnnek fel a különböző hadszíntereken, illetve a mindennapokban is, ennek köszönhetően pedig a híradásokban is sűrűbben szerepelnek. A General Atomics Aeronautical Systems illetékesei szerint azonban még mindig nem érkeztünk el a nagy áttöréshez, ezért ők lézer alkalmazásával tennék még vonzóbbá saját fejlesztésüket.

A cég vezetőinek választása a Predator-C, vagyis az Avenger típusra esett, amely a terror elleni háborúban kiemelt szerephez jutó változat kisebbik testvéreként mutatkozott be. A most napvilágot látott hír szerint már dolgoznak a megfelelő lézer kiválasztásán, ez azonban több komoly kihívást is támaszt, hiszen itt a méret mellett a nagy sebesség és az állandó mozgás is korlátozó tényezőt jelent. Amíg a hadsereg és a haditengerészet esetében jóval gyengébb példányok is bevetésre kerülhetnek - lásd az USS Ponce hajón alkalmazott 30 kilowattos példányt - addig a drónoknál ennél jóval erősebb változatra van szükség, hiszen sokkal rövidebb ideig tudják a célon tartani az alkalmazni kívánt lézert.


Az Avenger sebessége a 740 km/h-t is eléri, ezért a gyártó mérnökei egy 150 kilowattos lézert szeretnének abba integrálni. Ez a véleményük szerint már kellő erejű lenne a hatékony harc kivitelezéséhez, nem véletlen, hogy júniusban már le is szállították a kiszemelt példányt a Pentagonnak, amely Új-Mexikóban, a White Sands Missile Range területén vetette azt alá intenzív tesztelésnek. Állításuk szerint itt nem pusztán nagyobb erőről van szó, de a lézernyaláb minőségén is sikerült javítaniuk, ami még hatékonyabbá teheti azt.

Az első drónok valamikor 2017-ben kapják majd meg a lézerfegyvert, már amennyiben a tesztelés sikerrel zárul. Itt közeltámogató, elhárító, valamint védelmi feladatkörben is megjelenhet az eszköz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások