Kartelleztek az optikai meghajtókat gyártó cégek

Kartelleztek az optikai meghajtókat gyártó cégek

2015. október 22. 01:34, Csütörtök
Régi ügy ért most véget a bíróságon: éveken át megegyeztek a gyártók, ezért most összesen 116 millió eurós pénzbírságot kapnak.

Az Európai Bizottság nyolc társaság ellen indított eljárást, de közülük csak ötnek kell komoly pénzbírságot fizetnie. Az érintett vállalatok között van a Philips, a Lite-On, a Philips & Lite-On Digital Solutions, a Hitachi-LG Data Storage, a Toshiba Samsung Storage Technology, a Sony, a Sony Optiarc és a Quanta Storage. A cégeket azzal vádolták, hogy Dell és Hewlett-Packard pályázatai kapcsán összebeszéltek és ezzel megsértették az Európai Unió versenyügyi előírásait.

A Philips, a Lite-On és Philips & Lite-On Digital Solutions azért kerülték el a pénzbüntetést, mert elsőként értesítették a testületet a kartellezésről és ezért a 2006-os koronatanú-szabály vonatkozott rájuk. A vizsgálat során kiderült, hogy a fenti társaságok 2004 júniusa és 2008 novembere között kölcsönösen tájékoztatták egymást a stratégiáikról és a pályázati eredményeikről, egyúttal megosztották az üzleti információikat az asztali számítógépekbe és a notebookokba beépített optikai meghajtókkal kapcsolatban. A fő cél az volt, hogy a Dell és a Hewlett-Packard pályázatain elkerüljék az éles versenyt.

A kartellezési megállapodásokra az Európai Gazdasági Térségen kívül került sor, de a megállapodás részleteit világszerte alkalmazták. A gyártók pontosan tisztában voltak azzal, hogy törvénytelen dolgot követnek el és megpróbálták a kapcsolataikat eltitkolni, az egyezség nyilvánosságra kerülését megakadályozni. A dokumentumokban rövidítéseket vagy általános jelzéseket használtak és a képviselőik parkolókban vagy mozikban találkoztak.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa hangsúlyozta, hogy több millió polgár használ a készülékeiben optikai meghajtókat, például arra, hogy a kedvenc fotóikat eltárolják, és a cégek ezt a tevékenységet drágították meg. A Philips, a Lite-On és a Philips & Lite-On Digital Solutions büntetése összesen 63,86 millió euró lett volna, de ezt eltörölték. A Hitachi-LG Data Storage 37 121 000 eurót, a Toshiba Samsung Storage Technology 41 304 000 eurót, a Sony 21 024 000 eurót, a Sony Optiarc 9 782 000 eurót, míg a Quanta Storage 7 146 000 eurót köteles fizetni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások