Patricia csak az ízelítő?

Patricia csak az ízelítő?

2015. október 25. 18:14, Vasárnap
Október 23-án az 5. kategóriájú Patricia hurrikánt hivatalosan is a nyugati féltekén valaha mért legerősebb trópusi ciklonnak nyilvánították - megközelítve a bolygónkon kialakulható trópusi ciklon erejének elméleti maximumát.

Az elmúlt időszak szélsőséges időjárási eseményeinek fényében sokakban felmerül a kérdés: mindezért az éghajlatváltozás a felelős? A tudósok szerint egy melegebb világban a viharok is hevesebbek, ezáltal pusztítóbbak, mint korábban. A Patricia hurrikán esetében az események együttese tette lehetővé egy ilyen vihar kialakulását.

2015 szokatlanul erős év volt az El Nino szempontjából. Ez a meleg vízfelszínhez kapcsolódó csendes-óceáni jelenség felerősíti a hurrikán aktivitást a Csendes-óceán középső és keleti medencéiben. Egy májusi tanulmány szoros párhuzamot vont az emelkedő óceáni hőmérsékletek és a trópusi viharok intenzitása között. A kialakulóban levő hurrikán energiáját az óceán felszínéről elpárolgó vízből szerzi. Minél melegebb az óceán, annál erősebb szeleket kelthet. "Olyan körülmények alakultak ki, ami példa nélküli katasztrófákat eredményezhet" - mondta James Elsner, a Florida Állami Egyetem szakértője, a kutatás vezetője.

A recept viszonylag egyszerű, bár szokatlan. Végy egy csipet tengerentúli meleget, ami magasan tartja a vízhőmérsékletet, egy csendes ciklonmentes időszakot, ami elszívja a hő egy részét, valamint egy kis változást a hurrikán szélsebességében és máris kész a hatalmas vihar. A tudósok szerint ezekkel a tényezőkkel jó eséllyel találkozni fogunk a jövőben is. "Amikor vihar alakul ki a nagyon meleg óceáni vizek felett, és a körülmények is adottak, ezek a rendszerek rendkívüli módon fel tudnak pumpálni egy hurrikánt, mint a Particiát" - magyarázta Phil Klothbach, a Colorado Állami Egyetem meteorológusa. "Egyik nap még egy egyszerű trópusi vihar, másnap már egy hatalmas 5. kategóriás"

Hogy mindezt mennyiben befolyásolta az éghajlatváltozás, nem egyszerű megmondani. Ehhez rendkívül bonyolult modellek kellenek, amik nem csupán a valós, de az üvegházgázok nélküli világot is hűen tudják szimulálni. A szakértők számos akadállyal kénytelen szembenézni, az egyik ilyen a rendelkezésre álló adatok, vagyis ezek hiányosságai. Az éghajlatváltozás hatásainak kimutatásához hosszú és megbízható rekordra van szükség a múlt hurrikánjairól.

Elsner szerint eleve rossz a kérdés, ha azt akarjuk megtudni, hogy az éghajlatváltozás idézte-e elő a Patriciát. "Jobb lenne úgy feltenni a kérdést, hogy milyen vihar lett volna belőle az éghajlatváltozás nélkül?" - Feltehetően egy kevésbé rendkívüli...

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások