Svájci fejlesztő­stúdiót vett az Apple

Svájci fejlesztő­stúdiót vett az Apple

2015. november 28. 09:53, Szombat
A Faceshift a színészek arcmozgásait valós időben, markerek használata nélkül tudja átvinni számítógépekkel generált figurák arcára.

Az Apple megvásárolta a zürichi székhelyű Faceshift nevű fejlesztőstúdiót, amelynek a technológiáit többek között a közelgő Star Wars filmben is felhasználták. Az óriáscég megerősítette a tranzakciót, de az üzlet részleteivel kapcsolatban egyik fél sem akart nyilatkozni. A Faceshiftet 2011-ben alapították, 2013-ban pedig létrehozta a tengerentúli kirendeltségét San Franciscóban. A cég soha nem volt a reflektorfényben, csupán olyan ágazati rendezvényeken vett részt, mint a Játékfejlesztők Konferenciája (GDC).

A Faceshift arra specializálta magát, hogy a színészek arcmozgásait valós időben átvigye számítógépekkel generált figurák arcára. A rendszer ezt a többnyire markerek használata, azaz az arcokra rakott fényvisszaverők nélkül is meg tudja valósítani. A színészek ehelyett egy viszonylag kis méretű és kamerával ellátott sisakot kell hordjanak , ami a motion-capture stúdióban a gyors mozgásoknál kifejezetten előnyös lehet.


Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy az Apple miért vásárolta meg a Faceshiftet. "Cégünk időről-időre felvásárol kisebb technológiai cégeket, és nem szoktunk ezek hátteréről részletesen beszámolni" - mondta a szóvivőjük. Az Apple már most is számtalan szabadalommal rendelkezik az arcfelismerés, augmented reality és motion capture területen, melyeket részben szintén európai cégek felvásárlásával - PrimeSense, Polar Rose és Metaio - szereztek. A Faceshift ezt a tudásbázist fogja kibővíteni.

A zűrichi vállalkozást három egyetemista, Thibaut Weise, Brian Amberg és Sofien Bouaziz indította a lausannei egyetem spinoff cégeként, az iskola két arcanimációs szabadalmat birtokolt is augusztus végéig. A játékiparban mindenesetre a tárgyalások ténye már a nyár óta nyílt titoknak számított, mert ez azt is jelenti, hogy néhány partnerüknek alternatívákat kell keresniük. A vállalkozás munkatársai továbbra is Európában fognak dolgozni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások