Egyiptomnak sem tetszik a Facebook internet­projektje

Egyiptomnak sem tetszik a Facebook internet­projektje

2016. január 4. 16:48, Hétfő
India után az észak-afrikai államban is leállították az ingyenes internetprogramot, az indok ismeretlen.

Egyiptom fellép a Free Basics platform ellen. A szolgáltatás mindössze két hónapja érhető el, de a kiválasztott oldalakhoz való hozzáférést már deaktiválták. A helyi távközlési minisztérium bejelentette, hogy nem újították meg a Free Basics engedélyét, de a szaktárca nem indokolta a döntést. A Facebook a Free Basics-alkalmazás segítségével számos országban kínál internetelérést a közösségi platformot használók számára. Az ajánlat keretében ugyanakkor csak bizonyos portálokhoz és szolgáltatásokhoz lehet hozzáférni. A projekt keretében a konszern a helyi hálózatüzemeltetőkkel működik együtt.Egyiptomban a 90 millió felhasználóból körülbelül 3 millió használja a programot, közülük egymillióan ilyen módon szörfölhettek először a világhálón. A Facebook egyik szóvivője azt mondta, hogy remélik, hogy a problémát hamarosan megoldhatják. A Facebook nem kommentálta a kormányzati döntést.

Egyiptomban a hatóságok keményen fellépnek a kormányt bíráló bloggerek ellen. A helyi belügyminisztérium azt közölte, hogy január 2-án két férfit és egy nőt tartóztattak le, akik összesen 23 Facebook-csoportot jegyeztek be és kezeltek. Többek között azt vetették a szemükre, hogy tagjai voltak a korábban betiltott Muszlim Testvériségnek és agitáltak az állami intézetek ellen.

Indiában szintén nemrég, december végén állították le a Facebook internetprojektjét. Az Indiai Távközlési Felügyelet (TRAI) szerint az Internet.org kezdeményezéshez kapcsolódó Free Basics megsértette az internetsemlegesség elvét. Mark Zuckerberg 2013 augusztusában jelentette be, hogy cége és további hat társaság szövetséget hoznak létre, amelynek célja, hogy mindenki az interneten legyen, azonban már akkor sem volt mindenki elragadtatva az ötlettől.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások