Jönnek a 360 fokban látó kamerák

Jönnek a 360 fokban látó kamerák

2016. február 9. 07:42, Kedd
A 360 fokban látó kamerák segítségével bárki felveheti a környezetét, míg a szoftverek azonosítják a látható személyeket és észlelik a hangulatukat.

A nagy kameragyártók, mint a Nikon, a Ricoh vagy a Kodak, valamint a feltörekvő új cégek, mint a 360fly vagy a GoPro már mind bemutatták a közelmúltban a saját modelljeiket. Ezek a készülékek olcsók, könnyen kezelhetők és nem feltűnőek. A legtöbb termékről alig lehet megmondani, hogy valójában 360 fokos kamera. A Nikon Keymission 360 például úgy néz ki, mint egy hagyományos készülék, csak az az árulkodó, hogy mind a két oldalán vannak lencsék. A Giroptic 360cam nevű megoldása közel 500 euróba kerül és a súlya 180 gramm, így akár egy sisakon is elhelyezhető, míg a 360fly egyik eszköze akár a sisakokba is integrálható.


Ezekkel a szerkezetekkel az arcfelismerés is rendkívül könnyűvé válhat. A Nikon Keymission nagy felbontású videókat rögzít, a Giroptic készüléke három 185 fokos objektívval rendelkezik, a HumanEyes Vuze modellje nyolc objektívval van ellátva, amelyek mögött egy-egy nagy felbontású szenzor dolgozik. Ilyen objektívek segítségével már nem csupán az arcok ismerhetők fel, de akár az egyes személyek pulzusa is észlelhető, ezáltal pedig következtetni lehet az illető hangulatára. A bonyolultabb algoritmusok akár a mozgásuk alapján is azonosíthatják az embereket. A mesterséges intelligencia előretörése miatt a következő években a fejlesztések még intenzívebbé válhatnak.


Simon Hegelich, a Siegeni Egyetem docense úgy vélte, hogy az új megoldásokkal teljessé válhat a videomegfigyelés, hiszen nem lesz olyan terület, ahová ezek az eszközök ne látnának be. Hegelich hozzátette, hogy ezek a modellek megváltoztatják a filmek készítésének módját, hiszen már nem csupán egyetlen nézőpontot használhatnak az emberek. A felvételeket egyetlen kattintással fel lehet tölteni a YouTube vagy a közösségi oldalak rendszerébe. A videomegosztó platformnak és a Facebooknak már külön csatornája is van a 360 fokos videók számára.

Tavaly júliusban a Nokia virtuális valóság kamerával jelentkezett, az eszköz segítségével 360 fokos videók készíthetők és a filmesek közvetlenül megtekinthetik a képeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások