1 Gb/s mobiltelefonos sebességet teszteltek kutatók

1 Gb/s mobiltelefonos sebességet teszteltek kutatók

2016. február 18. 14:10, Csütörtök
Gigabites LTE mérföldkő teljesült az Ericsson 16B hálózati szoftvere és a Qualcomm Snapdragon X16 LTE modemje használatával a Telstra hálózatán; a felhasználói letöltési sebesség elérte az 1 Gb/s-t.

A cégek bejelentették, hogy sikeresen befejeződött az 1 Gb/s letöltési sebességet lehetővé tevő LTE-Advanced funkciók tesztelése a hálózaton és a felhasználói készülékeken. Ezt a műszaki mérföldkövet kereskedelmi hálózaton sikerült elérni a Qualcomm Technologies egyik terméke, a Snapdragon X16 LTE modem sikeres együttműködési képességének sikeres tesztelése során, amit az Ericsson svédországi központjában végeztek a Telstra vezetőinek jelenlétében.

Az 1 Gb/s sebességre képes LTE felhasználói készülékek kereskedelmi forgalomba kerülésének egyik motorja a NETGEAR, ahol a termékfejlesztés már javában folyik. A NETGEAR már számos olyan LTE-Advanced készüléket hozott forgalomba, amelyek akár 600 Mb/s LTE adatsebességet is támogatnak. Az Ericsson a hónap elején jelentette be az 1 Gb/s felhasználói csúcssebességet támogató új Ericsson Radio System szoftver és hardver bevezetését, a Qualcomm Technologies pedig bemutatta a Snapdragon X16 LTE modemet, amely támogatja az LTE-ben rejlő növekedési lehetőségeket, miközben elősegíti a szolgáltatók számára a továbblépést az 5G felé.

A gigabites LTE-hálózat az alábbi funkciókat ötvözi:
  • Háromkomponensű vivő aggregáció (CA), ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó egy időben akár 60 MHz, különböző frekvenciatartományokból származó egyesített sávszélesség előnyeit élvezhesse;
  • 4X4 MIMO (multiple input multiple output) két aggregált vivőn, ami megduplázza a felhasználó okostelefonjára továbbított egyedi adatfolyamok számát, és ezáltal nagyobb kapacitást és adatátvitelt tesz lehetővé;
  • LTE 256 QAM (quadrature amplitude modulation) kódolás, ami több bitet csomagol be az elérhető frekvenciatartományba; valamint
  • Az Ericsson ún. "karcsú vivője", a Lean Carrier, ami mind a végfelhasználókhoz érkező adatátvitelt, mind pedig a teljes rendszerkapacitást megnöveli azzal, hogy csökkenti az LTE-hálózatban a felesleges referencia jelzésátvitel által okozott interferenciát.

    A fenti jellemzők együttes alkalmazása, ami élőben is bemutatkozik majd a 2016-os Mobil Világkongresszuson (MWC), több mint kétszeresére növeli az adatletöltési csúcssebességet a háromkomponensű CA önálló alkalmazásához képest.

  • Listázás a fórumban 
    Adatvédelmi beállítások