Szupervékony lencse forradalmasítja a kamerákat

Szupervékony lencse forradalmasítja a kamerákat

2016. február 19. 10:18, Péntek
Az új fejlesztésből az okostelefonoktól kezdve a drónokig sok eltérő eszköz profitálhat.

A Utah Egyetem mérnökei jó ideje dolgoznak a kamerákon alkalmazott lencsék forradalmasításán, az eddig elvégzett munka - és annak eredményei - pedig arra utalnak, hogy mindez néhány éven belül megvalósítható. A több hajlított lencse helyett egyetlen lapos réteget alkalmaznának, amely akár műanyagból is készülhetne.

A most megjelent beszámolóból kiderül, hogy a végzős hallgatók bevonásával végzett tesztek során sikerült előállniuk egy olyan szupervékony lencsével, amely egymaga megoldja a fény egyetlen pontba történő irányítását, mégpedig az anyagon belül lévő mikrostruktúrák segítségével. Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem lenne szükség több különálló lencse alkalmazására, vagyis a kamerák jóval kisebb helyet foglalnának el az egyes eszközökön.


A tanulmány szerint mindez nagyjából 5 évben belül megjelenhet a piacon, ezzel pedig nemcsak az okostelefonok, de a digitális kamerák, a szemüvegek, a műholdak, valamint a drónok fizikai mérete is csökkenthető lenne. Mi több, az új lencse bármilyen átlátszó anyagból elkészülhet, a műanyag változatok pedig ellenállóbbak lennének a külső behatásokkal szemben. A lapos lencse alkalmazásával nem lenne többé szükség az egyébként vékony kivitelű okostelefonokon alkalmazott kitüremkedésekre, vagyis még vékonyabb példányokat ismerhetnénk meg.

A munka folytatódik, hogy kiküszöböljék a megmaradt problémákat, de már most teljesen világos, hogy a lehetséges felhasználási területek nagy száma miatt ez sokak számára érdekes lesz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások