Összeesküvés elméletek középpontja lett a Zika

Összeesküvés elméletek középpontja lett a Zika

2016. február 20. 09:27, Szombat
Ahogy arra számítani lehetett a szúnyogok és a Zika-vírus története sem kerülte el az összeesküvés elmélet gyártók figyelmét.

Az írott sajtó nagyban hozzájárul a dolgok alakulásához, a brit Daily Mail például január 19-én még azt boncolgatta, hogy "génmódosított szúnyog lehet a Zika-vírus kisöprésének kulcsa", lelkesen vázolva fel egy 2012-es program részleteit, ami steril, genetikailag módosított szúnyogokat telepít a kritikus területekre a trópusi náthaláz és a malária terjedésének megállítása érdekében. A Mail január 31-én egy meglepő fordulattal egészen más irányból kezdett cikkezni ugyanezen programról. "A tudósok okolhatók a Zika-vírusért?" című írásukban már a vírus rohamos terjedésével hozták kapcsolatba a steril, genetikailag módosított szúnyogokat.

Lássuk, mi állhat a pálfordulás hátterében. A New Scientist szerint egy egyszerű felvetés a ludas, ami a Reddit közösségi fórum "Konspirációk" alfejezetébe került fel. Január 25-én egy felhasználó kiagyalt egy erőltetett, hibáktól hemzsegő hipotézist, ami összefüggést von az Oxitec steril szúnyog programja és a Zika-járvány között. Annak ellenére, hogy az elméletet tudományos szemszögből megalapozva teljes egészében megcáfolta dr. Christie Wilcox biológus, a Discover Magazine szakírója, a félrevezető információ rendkívül gyorsan újra publikálásra került az interneten.

Végül, miután az összeesküvés elmélet több jelentős hírforráson is megjelent, minden téves részletet töröltek, ami önmagáért is beszélhetne, a bogarat azonban elültették az emberek fülében. Ezt példázza az eset, amikor az orosz állami hírügynökség, az RT a brit disztópikus TV sorozatra, a fikciókra épülő Utopia-ra hivatkozva azt állította, hogy a Zika-vírust szándékosan terjesztik tudósok egyfajta globális túlnépesedés elleni megoldásként.

Ha ez önmagában nem lett volna elég, a környezetvédelmi témákban publikáló Ecologist egyik szerkesztője, Oliver Tickell megpróbálta még egy-két lépéssel tovább vinni a GM szúnyogok és a Zika járvány sztoriját, terjedelmes cikkben fejtegetve saját hipotézisét, mely szerint az Oxitec által alkalmazott mobil DNS, a piggyBac transzpozon, más néven ugráló gén beépült a vírusba a szúnyogokon keresztül.

A cikkre hamarosan meg is érkezett a válasz, mivel időközben szekvenálták a jelenlegi járványért felelős Zika törzset, az azonban semmi jelét nem mutatta a transzpozonnak, arról nem is szólva, hogy a piggyBac majdnem akkora mint maga a vírus, két DNS szállal, ellentétben a vírus egyszálas RNS-ével, vagyis a felvázolt kombináció legalább egy Nobel-díjat érne, ha valaki létre tudná hozni. Tickell végül egy lábjegyzetben szűkszavúan elismerte, hogy a "fentiekben kifejtett hipotézis valószínűleg helytelen".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások