71 millió kibertámadás volt tavaly a Bundeswehr rendszerei ellen

71 millió kibertámadás volt tavaly a Bundeswehr rendszerei ellen

2016. március 20. 11:29, Vasárnap
Németország megerősíti a kibervédelmét, és a védekezésen túl vissza is vágnának.

2015-ben 71 millió kibertámadást hajtottak végre különböző személyek és csoportok a Bundeswehr számítógépes rendszerei ellen. Ezek közül 8,5 milliót minősítettek magas biztonsági kockázatú akciónak. A német védelmi minisztérium ezért úgy döntött, hogy saját kibervédelmi csapatot hoz létre. A német védelmi minisztérium a Digitális Erők projekt keretében igyekszik megfelelő szakembereket toborozni és egyúttal 3,6 millió eurós reklámkampányt is indít. A Bundeswehr a tervek szerint idén akár 1500 új IT-szakértőt is felvehet.

A SPIEGEL arról tudósított, hogy a Bundeswehr a jövőben minden esetben már a támadások közben visszavágna. A német szövetségi parlamentet már januárban tájékoztatták arról, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) tanulmányozta azokat a passzív védekezésnél többet kínáló védelmi koncepciókat, amelyek nem csupán mérsékelni tudják a kibertámadások hatásait. Amint adottak lesznek a visszavágást lehetővé tévő jogi keretfeltételek, a Bundeswehr azonnal élni is fog a lehetőséggel.

A Bundeswehr 2009 februárjában döntött kiberháborús egysége létrehozásáról, mely, Friedrich Wilhelm Kriesel dandártábornok parancsnoksága alá tartozik és szervezetileg az úgynevezett Stratégiai Felderítő Kommandóba (KSA) sorolták be. Az ellenséges akciókra jó példa, hogy tavaly júliusban hackertámadás ért egy német Patriot rakétaüteget a török-szír határon, amely felett hackerek vették át az irányítást egy rövid időre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások