Nanorobotok deríthetik fel az Alpha Centauri-t 

Nanorobotok deríthetik fel az Alpha Centauri-t 

2016. április 14. 01:41, Csütörtök
Ezt reméli Stephen Hawking, Mark Zuckerberg, valamint a versenyt meghirdető orosz milliárdos.

Érdekes bejelentésre került sor, amely azonnal felkeltette az űrkutatással foglalkozó szakemberek, illetve a téma iránt érdeklő laikusok figyelmét. Jurij Milner, egy orosz milliárdos, Stephen Hawking és Mark Zuckerberg társaságában közölte, hogy 100 millió dollárral támogatják a célkitűzés megvalósítását elősegítő kutatást, hogy minél előbb elinduljon a projekt.

Az ötlet új formában folytatná a távoli régiók felderítésének gyakorlatát, hiszen ezúttal nem hagyományos műholdakkal, hanem nanorobotok százaival, netán azok ezreivel venné célba a kiszemelt helyszínt. Az Alpha Centauri naprendszer közvetlen szomszédunk, tőlünk mintegy 4,37 fényévnyi, azaz nagyjából 41.5 billió kilométeres távolságban helyezkedik el, ennek elérése azonban komoly akadályokba ütközik, hiszen nem áll rendelkezésünkre olyan meghajtás, amely emberi léptékben értékelhető idő alatt eljuttatná oda az erre kijelölt eszközöket. Jó példa erre, hogy a Voyager-1 szonda 36 év alatt érte el a Naprendszer külső határát, innen pedig még hatalmas utat kellene megtenni a szomszédos csillagrendszerig.

A nagy számban előállított, olcsó nanorobotokat ezzel ellentétben viszonylag egyszerű lenne felgyorsítani, hogy elérjék a fénysebesség egyötödét, amelynek révén mintegy 20 év alatt elérnének az Alpha Centauri rendszerbe, ott pedig 24 óra állna rendelkezésükre, hogy az átszáguldás időszaka alatt adatokat gyűjtsenek a helyszínről. A kívánt sebességet egy speciális lézerrel valósítanák meg, ez az apró eszközökre szerelt vitorlát hajtaná meg, ám itt szükség van a rendelkezésre álló lézerek továbbfejlesztésére. A nagy számra pedig azért van szükség, mert a csillagközi por és egyéb tényezők valószínűleg végeznének a nanorobotok jó részével.

A célba érés, illetve az adatgyűjtés után újabb 4 évet kellene várnunk ahhoz, hogy megkapjuk az apró antennák segítségével visszaküldött adatokat, de még ez is tűrhetőnek tűnik, tekintettel arra, hogy nincs jobb ötletünk a cél megvalósítására. A teljes projekt Milner szerint dollármilliárdokba kerülne, ők egyelőre a kutatási fázist szeretnék felgyorsítani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások