Több milliárd eurós uniós büntetést kaphat a Google

Több milliárd eurós uniós büntetést kaphat a Google

2016. április 20. 22:24, Szerda
Az Európai Bizottság szerint a Google visszaélt erőfölényével másokkal szemben azáltal, hogy az Androidos telefonokon saját keresőjét helyezte előtérbe.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa közölte, hogy a kartellügyi szakemberek megvizsgálták a konszernnek a mobiltelefon-gyártókkal és a mobilszolgáltatókkal kötött szerződéseit, és előzetes vizsgálatuk szerint az uniós trösztellenes szabályokat megszegve visszaélt erőfölényével azáltal, hogy kötelezővé tette a különböző készülékek esetében saját alkalmazásai előzetes feltelepítését illetve előtérbe helyezését, miközben ezzel párhuzamosan megnehezítette más szoftverek elérését. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az eredményről értesítették a Google-t.

Az Európában értékesített Android operációs rendszerrel működő eszközök többségén a Google böngészőjét előzetesen telepítik a készülékre, amely ez által az alapértelmezett vagy kizárólagos keresőszolgáltatássá válik. A kifogás szerint ez megakadályozza a konkurens keresőmotorokat abban, hogy konkurens mobil böngészők és operációs rendszerek révén a piacra juthassanak. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapították, hogy a Google a kizárólagosságra vonatkozó feltétellel bizonyos gyártókat és mobilhálózat-üzemeltetőket pénzügyi előnyök biztosításával ösztönzött arra, hogy előzetesen kizárólag a Google Search böngészőt telepítsék eszközeikre.


Az ilyen gyakorlat kárt okozhat a fogyasztóknak, visszavetheti a további fejlesztéseket, valamint korlátozhatja a versenyt a mobileszközök egyéb területein is - áll a bizottsági tájékoztatásban. A most elfogadott határozat alapján az Európai Bizottság eljárást indít a cég anyavállalata, az Alphabet Inc. ellen is, amelyet a Google elleni eljárás 2015. áprilisi megindítását követően hoztak létre. Margrethe Vestager kijelentette, hogy a Google magatartása - az uniós trösztellenes szabályokat megszegve - gátolja a fogyasztókat abban, hogy a mobilalkalmazások és mobilszolgáltatások szélesebb skálájából választhassanak, valamint útját állja a más piaci szereplők általi innovációnak. Az érvényben lévő uniós szabályokat az Európában tevékenykedő összes vállalkozásnak be kell tartani - tette hozzá.

Az Európai Bizottság tavaly április óta tanulmányozza a Google Android kapcsán tanúsított magatartását. A vizsgálat azt is elemzi, hogy a Google versenyellenes megállapodásokat kötött-e, illetve visszaélt-e az intelligens mobileszközökhöz kapcsolódó operációs rendszerek, alkalmazások és szolgáltatások terén meglévő esetleges piaci erőfölényével. 2015 novemberében hivatalossá vált, hogy az EU a reklámpartnerekkel kötött szerződések és a vetélytársak tartalmainak átvétele miatt is eljárást indított a Google ellen.

A brüsszeli hatóságok amiatt is támadták a Google-t, hogy a keresőjével a saját ajánlatait részesíti előnyben. Vestager kiemelte, hogy jelenleg kiértékelik azokat a válaszokat, amelyeket az óriáscég a felvetésekre adott, mindez pedig eltarthat egy ideig. Amennyiben az Android kapcsán bűnösnek találják a konszernt, akkor a tavalyi éves bevételének akár a tíz százalékát, 7,4 milliárd dollárt is kifizethet büntetésként.

A Google anyavállalata, az Alphabet visszautasította a vádakat. Reagálásuk szerint az Android hozzájárult egy jelentős és fenntartható ökoszisztéma kialakulásához, amely nyílt forráskódú szoftverre és mindenki számára hozzáférhető innovációra épül. Közleményükben idézik Kent Walkert, a társaság alelnökét és jogtanácsosát, aki kijelentette: "várakozással tekintünk arra, hogy az Európai Bizottságnak is megmutathassuk az Android rendszer versenyt támogató hatását és a fogyasztók számára nyújtott előnyeit."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások