A Toyotáé lehet a Boston Dynamics

A Toyotáé lehet a Boston Dynamics

2016. május 30. 09:37, Hétfő
A japán konszern lehet a befutó az Alphabet leányvállalatáért folytatott küzdelemben.

A Google 2013 végén vásárolta meg a gyártót és márciusban kiszivárgott, hogy megválna tőle. A felvásárlás célja a robotika területén való komolyabb megjelenés volt, ez azonban a mai napig sem következett be, ezért a váltás mellett döntöttek. Már akkor kiszivárgott, hogy az Amazon mellett a Toyota is érdeklődött a cég iránt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Boston Dynamics mekkora összegért kerülhet a Toyota tulajdonába, viszont az már kiderült, hogy az eladási folyamat gyakorlatilag majdnem lezárult.

A Tech Insider információi alapján a robotrészleg nehézségei azután kezdődtek, hogy Andy Rubin, aki korábban vezette a csoportot, 2014-ben elhagyta a Google-t. A menedzser volt a Boston Dynamics és más robotikai vállalkozások megvásárlásának fő támogatója, s gondoskodott arról, hogy megalapítsák az Alphabet Replicant nevű robotfejlesztési részlegét. A Replicant egyébként marad a konszern tulajdonában.


A harci alkalmazás legnagyobb akadálya, hogy túl hangos - ezen az akkumulátorok fejlődése segíthet

Amennyiben a Boston Dynamics eladása lezárul, a vállalat a Toyota Research Institutes (TRI) alá fog tartozni és a jövőben is humanoid robotok kutatásával foglalkozik majd. A világ legnagyobb autógyártója az új centrumban elsősorban a mesterséges intelligenciát és a robotikát kutatja, a projektre a következő öt évben összesen egymilliárd dollárt szán. Az új kutatóközpont Palo Altóban, a Stanford Egyetem mellett van, míg a második létesítményt az MIT mellett hozták létre.

Korábban számos szakember váltott és került át a Google részlegétől a TRI kötelékébe. Gill Pratt, a TRI vezérigazgatója korábban együtt dolgozott Mart Raiberttel, a Boston Dynamics alapítójával és vezetőjével. James Kuffner, a Google robotikai részlegének társalapítója januárban hagyta el a céget és csatlakozott a TRI csapatához, míg Joseph Bondaryk, a Boston Dynamics egy másik vezetője hasonlóképpen cselekedett. Philipp Michel, a robotikai részleg egyik vezető munkatársa februárban váltott, Adam Geboff, a Replicant rendszerekért és hardverekért felelőse alkalmazottja áprilisban került a TRI-hez. Eddig egyébként sem a Google, sem a Toyota nem kommentálta a megjelent információkat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások