Hatékonyabb lesz az Edge

Hatékonyabb lesz az Edge

2016. június 22. 13:00, Szerda
Változások előtt áll a böngésző, a módosítások a Windows 10 nagy nyári frissítésekor jelenhetnek meg.

Az operációs rendszer jelentős frissítésének egy része az Edge-t érinti majd, a változtatásoknak köszönhetően a program állítólag még gyorsabb lesz. A redmondi konszern adatai alapján az Edge egyébként már most is a legkevesebb erőforrást igénylő böngésző a Windows 10 alatt. A Surface Bookon végzett tesztek azt mutatták ki, hogy a készülék egy órával tovább üzemelt, mint az Opera használatakor és kettő, illetve három órával tovább, mint a Firefox és a Chrome alkalmazásakor. A Microsoft azonban nem elégedne meg ennyivel, hanem tovább javítana a szoftveren.

Brandon Heenan, az Edge programmenedzsere blogbejegyzésében azt írta, hogy több területen lehet jelentős változás. A megnyitott böngészőlapok kevésbé terhelik majd le a processzort. Mindez arra lesz visszavezethető, hogy a JavaScript-időzítők a háttérben csak másodpercenként egyszer fognak futni és jobban alkalmazkodnak majd a rendszer által kezdeményezett folyamatokhoz azért, hogy az minél gyakrabban biztosíthassa az alacsonyabb CPU-órajelet. A társaság laboratóriumában bizonyos helyzetekben csak ezzel a módszerrel akár 90 százalékos energiamegtakarítást is elért.

Egy további intézkedés a Flash-t érinti: a Microsoft nem fog búcsút inteni a sokat támadott technikának, hanem kvázi "elzárja" azt egy folyamatba. Amennyiben pedig ez utóbbi túl sok energiát emészt fel, akkor az Edge nemes egyszerűséggel leállítja majd. Optimalizálni fogják a böngésző kezelőfelületét is. Itt példaként az olvasómód felületének animációját említették, amelynél a módosításoknak köszönhetően a grafikus motor terhelését közel 75 és a processzorterhelés közel 100 százalékkal csökkenthető lesz. Javul továbbá a hálózati működés is, amellyel mérsékelhetővé válik a kliens és a szerver között továbbított adatcsomagok száma. Ezáltal a WLAN-antennát korábban ki lehet kapcsolni, amivel további energia takarítható meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások