A szomszédban is lakható bolygó lehet

A szomszédban is lakható bolygó lehet

2016. augusztus 20. 06:46, Szombat
Csillagászok egy új felfedezés bejelentésére készülnek, amely egy közeli bolygóval kapcsolatos.

A Der Spiegel számolt be arról, hogy az Európai Déli Obszervatórium munkatársai hamarosan bejelentik egy új felfedezés eredményeit, amelynek révén betekintést nyerhetünk a hozzánk legközelebbi csillagrendszerbe, pontosabban annak egyik tagjába, amely akár lakható is lehet.

A lap közelebbről meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írt erről, az ESO hivatalos közleménye azonban mindenképpen eloszlatja majd az ezzel kapcsolatos kételyeket. Állításuk szerint az Alpha Centauri csillagrendszer egyik exobolygója a Földre hasonlít, elhelyezkedése révén pedig akár lakható is lehet, ami viszont arra mutat rá, hogy a hozzánk nagyon közeli, szomszédos rendszerekben is akadnak olyan jelöltek, amelyek eddig valahogy elkerülték figyelmünket. Ez lenne az első alkalom, hogy egy ilyen közeli példányt mutatnak be a nagyközönségnek, erre azonban még augusztus végéig várni kell, ekkor tennék ugyanis közzé a már említett bejelentést.

Hírügynökségi megkeresésre az ESO szóvivője mindössze annyit árult el, hogy tudnak az anyagról, ezzel kapcsolatban azonban egyelőre nem nyilatkoznak, vagyis újabb részleteket ezen a csatornán keresztül sem tudtunk meg. Mivel az exobolygó nagy valószínűség szerint az úgynevezett lakható zónán belül helyezkedik el, felszínén akár folyékony víz is lehet, bár a tőlünk 4,24 fényévre lévő szomszédos rendszer még mindig túl messze van, a jelenleg rendelkezésre álló technológiával ennek elérése emberi léptékben mérve túl sokáig tartana.

A NASA tavaly már közzétette a Földre legjobban hasonlító felfedezés, a Kepler-452b részleteit. Ez a bolygó mintegy 60 százalékkal nagyobb otthonunknál, felszínén aktív vulkánok és óceánok is lehetnek, bár a gravitáció kétszer erősebb az általunk megszokottnál.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások