Nem használható idegen tinta a HP nyomtatóival

Nem használható idegen tinta a HP nyomtatóival

2016. szeptember 21. 09:56, Szerda
A cég letiltotta a harmadik féltől származó kellékeket, és ezt időzítve rakta be régebbi meghajtóprogramokba.

A Myce arról számolt be, hogy az ügy hátterében a Hewlett-Packard nyomtatóinak fimware-jeibe beprogramozott lejárati dátum áll. Amennyiben valaki egy harmadik féltől származó tintapatront használ a tintasugaras nyomtatójában, akkor szeptember 13 után hibajelzés jelenik meg, amely szerint az adott tintapatron hibás és tovább nem használható. A HP közlése szerint a lépést innovációi és szellemi jogai védelmében alkalmazza - valójában nem müködő üzleti modelljük állhat a háttérben, miszerint olcsón adják a nyomtatót, és a haszon a tintán van. Ha pedig utóbbit nem ők értékesítik - drágán - a fogyasztónak, nem is működik az egész koncepció.

A portál szerint a probléma elsőként a 123inkt nevű holland cég tintapatronjainál jött elő. A 123inkt a HP nyomtatóihoz ad el alternatív tintapatronokat, az esetről az ügyfeleitől szerzett tudomást. A HP először tagadta a felvetéseket és azt mondta, hogy nem tud az egész dologról semmit, ennek azonban ellentmond az, hogy a hivatalos fórumában számos olyan bejegyzés szerepel, amelyben az emberek pontosan leírták a problémát. A vállalat később már elismerte, hogy mindez egy új firmware miatt van. A 123inkt nem elégedett meg ennyivel és kiderítette, hogy az érintett nyomtatókhoz utoljára márciusban adtak ki új firmware-t, amelyet 2015 végén fejlesztettek ki. Azonban a hibajelzés azoknál a régebbi eszközöknél is előjött, amelyeken régi firmware futott, azaz a probléma oka nem lehet az új firmware.

Mást is eltoltak a cégnél, ugyanis több beszámoló szerint eredeti HP tintapatront is hibásnak vélhet a hardver. Mint kiderült, minden érintett nyomtatóba egy 2014-ből származó firmware-t kell telepíteni ahhoz, hogy ismét elfogadja a harmadik féltől származó tintapatronokat is. Azonban e firmware már nem lelhető fel könnyen, ezért szükség lenne a HP segítségére is.

A nyomtatógyártók régóta harcolnak az utángyártott, illetve a tintákat töltő cégek ellen, nekik köszönhető a chipes védelem, sőt, előfordult hogy fizettek a forgalmazóknak, hogy azok ne rakjanak ki a polcokra más külső beszállító termékét. Mindezek a lépések hatástalanok, hiszen egy süllyedő piacról van szó, az idei év első félévében 16 százalékkal kevesebb terméket adott el a HP, mint tavaly ugyanilyenkor. A cég azért még hisz az ágazatban, hiszen a napokban vették meg egymilliárd dollárért a Samsung nyomtatórészlegét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások