Az amerikai beutazáskor az online adatokat is kérik

Az amerikai beutazáskor az online adatokat is kérik

2016. december 27. 23:39, Kedd
Megvalósult az az elképzelés, amelyről először még a nyáron lehetett hallani.

Júniusban írtunk arról, hogy új szintre emelnék az USA-ba utazók ellenőrzését és a jövőben az utasoknak immár nem csupán a hivatalos okmányaikat kellene átadniuk, hanem az összes online profiljuk adatait is. Az ötlet az Amerikai Egyesült Államok Határőrségétől származott és a lényege az volt, hogy a minden nem amerikai állampolgárnak kötelezően kitöltendő nyomtatványt egészítenék ki újabb rubrikákkal. Akkor még arról volt szó, hogy az információk megadása nem lesz kötelező jellegű, de ettől még az emberektől elvárnák azt.

Most kiderült, hogy a júniusi terveket már át is ültették a gyakorlatba. Minden olyan személy, aki vízummal rendelkezik vagy az Electronic System for Travel Authorization (ESTA) nyomtatványt kitöltötte, szembesülhetett az új rubrikákkal. A dokumentumban az összes olyan platformot (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Github, Google+ stb.) kötelező feltüntetni, amelynél az illető korábban regisztrálta magát. Az adatok megadása önkéntes és az amerikai belbiztonsági minisztérium állítása alapján semmilyen hatással nem lesz az érintett személy beutazásának engedélyezésére, illetve a tengerentúli tartózkodására. Ennek ellenére az érintettek nagy része úgy érezheti, hogy rá akarják kényszeríteni az információk kiadására.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium az így gyűjtött adatok segítségével a "potenciális fenyegetéseket" akarja időben felismerni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi történik az információkkal és azokat mennyi ideig tárolják majd el. A polgári jogok védelmezői szerint viszont az új rendszer átláthatatlan, ráadásul a muzulmán vagy az arab országokból beutazókat negatív hatások érhetik. Az esetükben többek között fennáll annak a veszélye, hogy más személyekkel tévesztik őket össze, rosszul írják le a nevüket, esetleg rosszul fordítják le az adataikat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások